|
Nyheter
De siste nyhetene finner du her. Se tidligere nyheter sortert etter år i menyen til venstre. Du kan også se nyhetene for hvert prosjektland eller tema. |
Barn i Sierra Leone - hva vet norske barn om dem?
Antagelig ingenting, men til neste år kan alle som deltar i barneaksjonen få vite hvordan det er å være barn i verdens aller fattigste land. Dette er et land uten barnehager, et land der mange ikke får noen skolegang og det er knapphet på det meste av livets materielle goder.
30.09.2003
|
Solidaritet i praksis
Norsk bistand er stadige i søkelyset. Det er bra! Vi må alltid ha en kritisk holdning til det vi driver med og hva slags effekt vi får ut at bistandsarbeidet. Det er også bra å få korreksjoner utenfra bistandsmiljøet. Dessverre er det de negative eller uheldige sakene som får størst oppmerksomhet, mens de gode eksemplene ikke blir like interessante. Utviklingssamarbeidet har også utviklet seg. Det går an å lære av feilene som er blitt gjort - og som fortsatt gjøres. Vi må ikke bli så redde for å feile at vi lar være å gjøre noe.
30.09.2003
|
Fem år i mottak
15. august 1998: På åpningsdagen for Lillehammer statlig mottak kommer Hajriz og Ibadete Selmoni fra Kosovo flyttende inn på mottaket med sin to år gamle sønn, Arbias. De kommer fra Tyskland, hvor de etter flere år som arbeidsinnvandrere er blitt bortvist. Lite aner de hva framtida skal bringe.
30.09.2003
|
Tørke rammer fattige i Karnataka
I den indiske delstaten Karnataka har alvorlig tørke ført til sulttilstander. For tredje år på rad er de nordlige delene av delstaten utsatt for tørke. Etter at avlingene tørket inn i fjor, satte fattige bønder seg i gjeld for å få kjøpt såkorn til årets avling og komme seg på bena igjen.
30.09.2003
|
Nytt nord/sør-forum stiftet
Onsdag 17. september så et nytt forum dagens lys på Hamar: NORD/SØR-FORUM Innlandet er navnet på det nye barnet, og siktemålet er å skape en møteplass i mjøsområdet for mennesker med interesse for utviklingsspørsmål. Ambisjonen er å bli et forum for viktige debatter og en sosial arena for alle
u-landsinteresserte i innlandet.
30.09.2003
|
Derfor er jeg FORUT-partner
Navn: Ingeborg Westerink
Alder: 47 år
Gift, to barn, bosatt på Gjøvik
30.09.2003
|
Lillehammer statlig mottak feirer fem års drift
I august i år kunne det FORUT-drevne Lillehammer statlig mottak for asylsøkere se tilbake på fem års sammenhengende drift. Mottaket ble åpnet den 15. august 1998, og de 100 plassene ble raskt fylt opp av asylsøkere fra ulike nasjoner. De to dominerende gruppene fra starten av var alle fra det tidligere Jugoslavia: albanere fra Kosovo og serbere fra Øst-Slavonia i Kroatia. Dessuten fikk mottaket relativt raskt en stor, somalisk koloni.
30.09.2003
|
Barnehageseminar: Mangfold som en gave
For fjerde år på rad arrangerte FORUT dagsseminar for barnehageansatte i Oslo. I overkant av 40 styrere og ansatte i barnehager møtte frem til en dag der det flerkulturelle arbeidet i barnehagen stod i fokus.
30.09.2003
|
Ungdomsdemokrati og cricket i praksis - besøk fra FORUT Sri Lanka på Juventes landsmøte
Etter mye om og litt men var det klart for besøk fra FORUT Sri Lanka på Juventes landsmøte i sommer. Dessverre måtte to av de tre innbudte gjestene bli igjen på Sri Lanka fordi de ikke fikk visum til Norge, men Samantha kom i alle fall.
30.09.2003
|
Leksehjelp og norskundervisning
Det finnes fortsatt mennesker som er villige til å gjøre en frivillig innsats og rekke ut en hjelpende hånd der det trenges. På flere av FORUTs flyktningmottak har pensjonister og andre meldt seg til tjeneste. De bidrar med hjelp til lekselesing med barna eller norskundervisning for voksne som ikke lenger tilbys norskkurs. Mottakene i Trondheim, Halden og Ringsaker har allerede knyttet til seg gode hjelpere, og på Gjøvik vil det settes i gang lignende tiltak om kort tid.
29.09.2003
|
Sri Lanka håper på oppsving i turismen
Sri Lanka planlegger en storstilt utbygging av overnattingskapasiteten og håper at turistnæringen for alvor kan skyte fart igjen etter 19 måneder med våpenhvile. I 2002 var det i underkant av 400 000 turistbesøkende til Sri Lanka, og i 2003 håper næringen å komme opp i 500 000.
29.09.2003
|
FORUT har flyttet
I juni flyttet FORUTs administrasjon til nye kontorer på Gjøvik.
Den nye besøksadressen er Roald Amundsens vei 1b. Postadresse, telefonnummer og e-postadresser er som før.
29.09.2003
|
FORUT takker for gaver som er mottatt
Offergave fra Hoff Menighetsråd (kr 1250), Formiddagstreffkomiteen IOGT i Trøndelag (kr 2500), Losje Fram Hermod (kr 1250), Losje Magnus den Gode (kr 3000), Russen-53 Gjøvik, v/Kirsten Tangen (kr 1000), Juventes landsmøte 2003 (kr 1255)
Eivind Hasle i Molde har fylt 60 år og valgte å ønske seg bidrag til FORUT i stedet for gaver til seg selv. Han har dermed vært i stand til å sende FORUT 12 000 kroner, som han vil at FORUT skal bruke i Nepal. FORUT gratulerer med dagen og applauderer tiltaket, som betyr en anerkjennelse av det utviklingsarbeidet FORUT driver.
Tusen takk! Alle bidrag kommer godt med
29.09.2003
|
Mottak på anbud
Etter de nye reglene for drift av statlig mottak for asylsøkere, legges mottaksdriften ut på anbud når kontraktstiden er utløpt. Det FORUT-drevne mottaket på Heimdal i Trondheim er i disse dager ute på anbud etter snart fem års drift. FORUT vil gjerne fortsette driften og har lagt inn anbud. Saken avgjøres i løpet av september.
29.09.2003
|
Flytter fra søppelplass til nye hus
Barberline-samfunnet har flyttet fra søppelfyllinga i Freetown, Sierra Leone til et nytt byggefelt litt utenfor byen.
10.07.2003
|
Flomrammede i Sri Lanka mottar nødhjelp fra FORUT
Voldsomt regnvær slo inn over Sri Lanka i midten av mai og forårsaket den verste flommen på over femti år. Ødeleggelsene er størst i Ratnapura-distriktet sør for Colombo, der jordskred har utslettet flere landsbyer. FORUTs prosjektområde Hambantota sør i landet er også hardt rammet, og FORUT var raskt ute med nødhjelp. Rundt 300 skoler er ødelagt eller skadet, og mange vil ikke være i drift igjen på mange uker. Før helgen bevilget NORAD drøyt 1,5 millioner kroner til FORUTs nødhjelpsarbeid blant flomrammede familier.
11.06.2003
|
Ikke invester i alkoholindustri
FORUT og ACTIS, Rusfeltets samarbeidsorgan, har i fellesskap sendt et notat til Finansdepartementet der de ber om at Norge bør avstå fra å investere midler fra Statens petroleumsfond i de multinasjonale alkoholselskapene. FORUT har allerede sluttet seg til innspillet som kommer fra en rekke organisasjoner i ForUM-paraplyen, men ønsker å fremme denne saken i tillegg.
30.05.2003
|
Norge stryker 39 mill kroner i utestående gjeld hos Sierra Leone
Regjeringen har vedtatt å stryke ca. 39 mill kroner som Sierra Leone skylder Norge - nærmere bestemt alle renter og avdrag med forfall mellom oktober 2001 og september 2004.
26.05.2003
|
Rusgifter som utviklingshinder
FORUT har alltid sett på alkohol og narkotika som en undervurdert årsak til fattigdom og sosiale problemer. Rusgifter representerer en ekstra byrde som kan ha svært alvorlige konsekvenser, spesielt for folk som har små marginer å gå på fra før. Samtidig har vi alltid vært bevisste på at rusgifter ofte vil figurere et stykke ned på listen over forhold som gjør livet vanskelig for fattige og marginaliserte.
26.05.2003
|
Leder: Aggressiv alkoholindustri
"...markedsføringen av alkohol i fattige land i Asia og Afrika er svært aggressiv og overskrider grenser som aldri ville vært mulig i vår del av verden. "
26.05.2003
|
Krigens spor
Norge mottok de første bosniske asylsøkerne i 1992. I toppåret 1993 ankom over 7000 flyktninger fra Bosnia. Alle disse fikk kollektiv beskyttelse og senere permanent oppholdstillatelse. I dag er nesten 14 000 bosniere registrert som bosatt i Norge, og de utgjør den 7. største nasjonale gruppen av innvandrerbefolkningen i landet vårt. Til tross for at det er gått over sju år siden krigen i Bosnia tok slutt, fortsetter bosniske asylsøkere å strømme til Norge. I 2001 mottok vi 810 asylsøkere fra Bosnia, i 2002 var tallet økt til 907, og i år ligger det an til en ytterligere økning.
26.05.2003
|
Sniffing mot sult
Det billigste rusmiddelet som er tilgjengelig for gatebarn i Bangalore (India), er korrekturlakk til 18 rupies per flaske (ca. tre kroner). Ungene dypper en fille eller deler av klesplagget sitt i dette løsemiddelet og sniffer det for å få en kraftig kick.
26.05.2003
|
Barn sier nei til barneekteskap
Barneekteskap har lenge vært en svøpe i India. Selv om det er ulovlig, fortsetter mange denne praksisen. Barn går ofte taust med på det som blir bestemt for dem, men slik var det ikke med 15 år gamle Uchengemma. Ikke bare protesterte hun på familiens avgjørelse, men hun sørget også for at hele landsbyen hennes tok spørsmålet opp til diskusjon.
26.05.2003
|
Barberline i bilder
Husbyggingsdelen av Barberline-prosjektet ble endelig avsluttet før utgangen av 2002. Bidrag og deltakelse fra målgruppen - mennesker som tidligere hadde sitt bosted i og omkring den største søppelfyllingen i Freetown - har vært svært positiv. 24 boenheter med kjøkken, toalett og tilliggende grønnsakhage er oppført for å sikre slumbefolkningen forsvarlige leveforhold. Låne- og sparegrupper er etablert blant kvinnene - i tillegg drives det helse- og miljøopplæring samt kursing av den lokale landsbyorganisasjonen. Noen av kvinnene har også startet med griser og lignende inntektsbringende tiltak.
26.05.2003
|
Hiruni og Tisari er begynt på skolen
Hiruni og Tisari fra ble kjent for norske barnehagebarn gjennom FORUTs barneaksjon. Nå er de begynt på skolen, men det er fortsatt mulig å være med på et utvidet opplegg fra høsten.
26.05.2003
|
Fredsprosess på sparebluss
Den 14 måneder lange våpenhvilen er inne i en kritisk fase. Representantene fra tamil-bevegelsen LTTE har forlatt forhandlingsbordet. Det er usikkert når forhandlingene igjen kommer i gang.
26.05.2003
|
Nord møter sør - i fredens tegn
Tidlig en aprilmorgen møttes ni av FORUTs ansatte i Jaffna utenfor kontoret. Staben skulle på tur, og det var ikke hvilken som helst tur. For første gang i FORUT Sri Lankas historie skulle FORUT-ansatte fra Jaffna besøke kollegaer i sør. Jaffna skulle møte Hambantota.
26.05.2003
|
Team-building i Jaffna
35 mennesker i et avlangt rom som tidligere har blitt brukt som bomberom. 34 grader, fem vifter som sakte, sakte går rundt og skaper etterlengtede vindpust. Solen steker på utsiden.
26.05.2003
|
Håp om varig fred i Sierra Leone
I Sierra Leone er det i dag positive utsikter for varig fred og utvikling for et hardt krigsrammet folk. Behovet for gjenoppbygging er stort.
26.05.2003
|
Aminata flytter
Hun hadde ikke stort flyttelass da hun forlot søppelfyllinga i Freetown, Aminata Suhail. Hun var FORUTs første kontaktpunkt i et lite samfunn som levde på søppelfyllinga i Freetown. Nå har de bygd egne hus i Crafton litt utenfor hovedstaden.
26.05.2003
|
GATS påvirker rusmiddelpolitikken
Handelsavtalen om internasjonal handel med tjenester, GATS-avtalen, kan redusere u-landenes mulighet til å utforme og iverksette en egen restriktiv alkoholpolitikk, noe som igjen kan føre til større alkoholforbruk og alkoholrelaterte problemer i disse landene. For å kunne øve innflytelse på politikk som angår rusmidler, må en arbeide med WTO-spørsmål, hevdet Aksel Nærstad på et åpent seminar i Oslo i april.
26.05.2003
|
Sri Lanka rammet av verste flom på 50 år
16. og 17. mai ble de sørlige områdene i Sri Lanka rammet av en flomkatastrofe og jordskred som tok mer enn 200 menneskeliv og ødela hjem og landbruksområder for tusenvis. Anslagsvis fem hundre tusen mennesker har måttet søke midlertidig ly. FORUTs prosjektområder i Hambantota distriktet ble rammet, og FORUT er i gang med å gi nødhjelp.
22.05.2003
|
Hipp hurra for 10 år og mer i FORUTs barneaksjon!
FORUTs barneaksjon har slått an i landets barnehager. Hvert år deltar nesten en femtedel av alle de 5000 barnehagene. I alt 113 barnehager har deltatt i barneaksjonen i ti år eller mer. Noen har til og med deltatt hvert eneste år, det vil si hele fjorten år. Som takk for dette har barnehagene i disse dager mottatt et diplom for lang og tro tjeneste. Her kan du se hvilke barnehager dette gjelder.
03.04.2003
|
Født i frykt
Like før Samir Suleiman Hassan kom til verden i en kurdisk landsby nord i Irak i 1963, oppholdt hans mor seg i en grotte oppe i fjellene. Mens mennene kjempet, var hun og andre kvinner, barn og gamle på flukt fra regjeringshærens soldater. Det første store kurdiske opprøret mot det irakiske regimet hadde startet i 1961 og var støttet av Iran.
- Jeg husker at min mor en gang fortalte at «du ble født i frykt», sier Samir.
28.03.2003
|
Irak-krigen skaper mismot i Sri Lanka
Programrådgiver for FORUT i Sri Lanka, Trine Danielsen Kielland fra Tromsø, jobber til daglig i et borgerkrigsherjet land. Hun mener krigen i Irak betyr et alvorlig tilbakeslag for gjenoppbyggingsarbeidet i landet. Fredsarbeideren føler seg motløs overfor ny krig.
28.03.2003
|
Lørdagsjobb med mening
- Det er helt nødvendig å involvere alle deler av befolkningen for å løse de problemene som marginaliserte grupper i samfunnet har, hevder APSA (Association for Promoting Local Action), en av FORUTs indiske samarbeidspartnere med hovedkontor i Bangalore sør i India.
28.03.2003
|
En dag i Arsa og Melats liv
Somaliske Arsa og etiopiske Melat er to av de 24 enslige ungdommene som bor på asylmottaket på Furnes i Ringsaker. Begge jentene har denne vinteren sett snø for første gang. Selv om bakgrunnen deres er forskjellig har de nå et skjebnefellesskap.
27.03.2003
|
FORUT Senegal mot nye høgder
Viktig filmpris, nasjonale tv-program, aktiv nettverksbygging mot nye samarbeidspartnerar, dagsaktuelle debattar og seminar, ein meir profesjonell filmproduksjon, raffinering av konseptet for sosial kommunikasjon, eit styrkt fokus på barn og funksjonshemma, nyvekt interesse blant nasjonale styresmakter samt eit stadig betre omdømme som lærings- og kulturinstitusjon - alt dette pregar FORUTs mediesenteret i Dakar, som no er godt inne i sitt sjette travle arbeidsår.
27.03.2003
|
Senegal
Bydelenes filmfestival
I midten av desember 2002 åpnet den fjerde filmfestivalen arrangert av FORUT i Senegal, en stor happening i hovedstaden Dakar. Da er det filmvisning i gata i bydelen Colobane i hovedstaden Dakar i det vestafrikanske landet Senegal.
26.03.2003
|
Halve livet på flukt
- Det er en dag jeg aldri vil glemme, den kommer til å forfølge meg resten av livet. Slik beskriver Mohammed Dirir Elmi januardagen i 1991 hvor hele tilværelsen hans ble fullstendig snudd på hodet. Det relativt fredelige livet som del av en velstående familie i en forstad til Somalias hovedstad, Mogadishu, ble brått og brutalt revet opp. Hans drøm om høyere utdannelse og en meningsfull framtid ble lagt i grus for et uvisst antall år.
15.03.2003
|
Praksisreise til Sri Lanka
Oslo kommunes flyktningetat vil i samarbeid med FORUT og Redd Barna gjennomføre en organisert praksisreise til Sri Lanka sommeren 2003. Seks til åtte enslige srilankere i alderen 18-22 år vil få anledning til å bo og arbeide ved ulike bistandsprosjekter drevet av de to organisasjonene.
10.03.2003
|
Sri Lanka
Kanagapuram sportsklubb etter krigen
Det gule skiltet, «Kanagapuram sportsklubb», malt direkte på veggen, er forbausende intakt på bygningen som er svært ødelagt. Kulehull, en sammenrast vegg, taket mangler - en ruin blant mange i det nordlige Sri Lanka. I løpet av nesten 20 år med borgerkrig er det ikke bare forsamlingslokaler, boliger, sykehus og skoler som er bombet i filler. Også organisasjonslivet og samarbeidet menneskene i mellom har brutt sammen. Alt må bygges opp igjen. Kanagapuram sportsklubb skal få nytt tak. Et par menn får på plass takbjelkene i det hete solskinnet. Å gjenskape et hus av en ruin er ikke lett, men det er en enda større utfordring å gjenopprette folks tillit til hverandre og deres evne til å organisere seg.
10.03.2003
|
Sri Lanka
Sri Lankas våpenhvile ett år
22. februar var det ett år siden våpenhvilen mellom regjeringen i Sri Lanka og LTTE ble underskrevet. Ettårsjubileet ble markert over hele øya, og en forsiktig optimisme preger partene. I ett år har våpnene blitt lagt til side, og for første gang på mange år har befolkningen i nord over en lengre periode sluppet unna redselen for kamper. Befolkningen i sør, har på sin side, sluppet å leve under frykten for at selvmordsbombere skal slå til.
10.03.2003
|
Lærerstudent og pensjonist trår til der staten ga opp
Gratis norskkurs: På onsdager har lærerskolestudent Synnøve Klungland fri fra høyskolen. Sammen med pensjonist Else G. Madslangrud bruker hun fridagen til å undervise asylsøkerne på Ringsaker mottak gratis i norsk. Mange asylsøkere mistet tilbudet om norskopplæring ved nyttår mens det venter på svar om oppholdstillatelse.
10.03.2003
|
Sierra Leone
Sierra Leone mot fredeligere tider
Etter mange år med borgerkrig er Sierra Leone begynt på den vanskelige veien mot fred og forsoning - og utvikling. Rangert aller nederst på FNs indeks, er det lang vei å gå for dette lutfattige landet. FORUT har jobbet i Sierra Leone i mange år, og da våpenhvilen endelig trådte i kraft, var organisasjonen straks klar til å øke innsatsen.
05.03.2003
|
Barns rett til liv, utvikling, beskyttelse og deltakelse
Siden 1996 har FORUTs partner i Nepal, CWIN (Child Workers in Nepal), utgitt statusrapporter om barns rettigheter. Rapporten for 2002 har både positive og negative elementer. Nepal ratifiserte FNs konvensjon om barns rettigheter i 1995 og skulle ha levert sin første periodiske rapport i 2000. Det er ennå ikke gjort.
03.03.2003
|
Frivilligheten lever
Leder av Ellen Bjølseth
03.03.2003
|
FORUT mottar 25 millioner kroner til utviklingssamarbeid
Den Gjøvik-baserte bistandsorganisasjonen FORUT har fått innvilget hele sin søknad om 25 millioner kroner til sin prosjektvirksomhet i Asia og Afrika i 2003. Tildelingen innebærer at FORUT kan videreføre sin viktige innsats blant de aller fattigste.
18.02.2003
|
Sri Lanka
Takker norske barn
Barna i landsbyen Sinnepurasankulam i det nordlige Sri Lanka takker norske barn for sin nye skole. Alle de 73 skolene i området der landsbyen ligger ble ødelagt under krigshandlingene mellom den srilankiske hæren og opprørsbevegelsen LTTE.
14.02.2003
|
Gaver til FORUT på inntil 6000 kroner gir skattefradrag
Gjennom ditt bidrag som FORUT-partner kan du nå få skattefradrag. Fradraget er på 28 prosent for bidrag over 500 kroner.
11.02.2003
|