FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Barn sier nei til barneekteskap

Barn sier nei til barneekteskap

Barneekteskap har lenge vært en svøpe i India. Selv om det er ulovlig, fortsetter mange denne praksisen. Barn går ofte taust med på det som blir bestemt for dem, men slik var det ikke med 15 år gamle Uchengemma. Ikke bare protesterte hun på familiens avgjørelse, men hun sørget også for at hele landsbyen hennes tok spørsmålet opp til diskusjon.
26.05.2003
En undersøkelse CWC foretok i 2001 avslørte at i en vanlig landsby i Bellary, Karnataka, var gjennomsnittlig giftealder 18,1 år for menn og 13,9 for kvinner. Det var under slik forhold Uchengemma vokste opp. Hennes landsby, Holaguni, er typisk for regionen – meget føydal, diskriminerende og paternalistisk. Som så mange andre jenter sluttet hun skolen etter femte klasse og ble barnearbeider. Da hun i 2002 fikk høre om barnefagforeningen, Bhima Sangha, og barnekommunestyret, Makkala Panchayat, ble hun et aktivt medlem og snart valgt til visepresident for hele delstaten.

Det var omtrent samtidig hun fikk vite at foreldrene hadde begynt å se etter en ektemann til henne. Hun svarte straks at hun ikke ville gifte seg før hun var 18 år og i stand til å stå på egne ben, men ingen hørte på henne. Desperat forsøkte hun å få hjelp av politiet, som gjorde sitt beste for å legge press på landsbyen uten å oppnå annet enn at folk ble fornærmet og Uchengemma ble ilagt husarrest.

Uchengemma protesterte uforferdet. Hun snek seg ut av huset for å delta på et fagforeningsmøte i Bhima Sangha og klarte å få ut historien sin ved hjelp av CWC. Det førte til støtte fra nasjonale og internasjonale organisasjoner, barneforeninger, departementer, folkevalgte og media. Snart var Uchengemmas personlige kamp blitt en barnefagforeningskamp. Medlemmene gikk på husbesøk og gjorde folk oppmerksom på de negative virkningene barneekteskap hadde. Saken nådde helt opp til delstatsforsamlingen.

Folk i landsbyen ville likevel ikke gi seg. Faren var redd for å bli utstøtt av lokalsamfunnet og ga henne husarrest igjen, mye strengere denne gangen. Nå fikk hun ingen kontakt med Bhima Sangha, men foreningsmedlemmene visste råd. En fikk smuglet inn beskjed mens hun leverte melk, en annen utvekslet beskjeder ute på marken der de gjette kyr og Unchengemma arbeidet. Landsbylederne samlet seg til møte med sin egen representant i delstatsforsamlingen, som prøvde å påvirke dem, og denne gangen snudde familien og lovet å avlyse ekteskapsplanene.

Historien ender ikke der. Unchengemma har vært en inspirasjonskilde for mange andre på samme alder. I kjølvannet av hennes sak har seks andre barneekteskap blitt avverget bare i Holagundi. CWC har vært en sterk støtte for disse barna, og Unchengemma selv har gitt dem gode råd, oppmuntret dem og vært deres venn. Kampen mot barneekteskap trappes nå opp i en storslagen kampanje støttet av lokale og regionale myndigheter og politiet.

Fakta om CWC (The Concerned for Working Children)


FORUTs samarbeidspartner CWC arbeider for barns rettigheter på mange plan etter prinsippet om at barn må bli hørt og få delta i beslutninger som angår dem. CWC arbeider primært på landsbygda for å styrke lokalsamfunnene gjennom partnerskap og deltakelse. Det er et langsiktig mål å få avskaffet barnearbeid, og CWC tror ikke det kan gjøres over natten. Underveis er det viktig å sikre at barn ikke har arbeid som er farlig eller som hemmer deres utvikling og at de får i hvert fall noen timer på skolen hver uke. For å ivareta barnas rettigheter er det dannet barnefagforeninger og opprettet barnekommunestyrer i de landsbyene der CWC arbeider. CWC arbeider også for å få slutt på praksisen med barneekteskap.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD