Alkohol og ikke-smittsomme sykdommer
En lederartikkel i tidsskriftet Addiction i januar 2011 hevder at alkohol bør inkluderes når et spesielt høynivåmøte i FNs generalforsamling skal drøfte ikke-smittsomme sykdommer i september 2011.
Addicition, et av de ledende tidsskrifter innen sitt felt, påpeker at bevisene er styrket når det gjelder alkoholens rolle for utvikling av kreft, og at alkohol også er viktig for andre ikke-smittsomme sykdommer (NCD). Lederen, som er skrevet av professorene Robin Room og Jürgen Rehm, påpeker at det internasjonale byrået for kreftforsking (IARC) i Lyon, Frankrike, allerede i 1988 fant ut at "alkoholholdige drikker er kreftfremkallende for mennesker". I 2007 ble listen utvidet for krefttilfeller påvirket av alkohol.
Alkohol er forbundet med andre ikke-smittsomme sykdommer i tillegg. Forbindelsen til leversykdom er godt kjent, og tallene er fortsatt store for dødsfall som skyldes kreft og hjerte-karsykdommer som kan tilskrives alkohol.
Alkohol er forbundet med andre ikke-smittsomme sykdommer i tillegg. Forbindelsen til leversykdom er godt kjent, og tallene er fortsatt store for dødsfall som skyldes kreft og hjerte-karsykdommer som kan tilskrives alkohol.
Rom og Rehm påpeker at FN har bestemt å innkalle til et høynivåmøte (som inkluderer statsledere) i FNs generalforsamling om forebygging og kontroll av ikke-smittsomme sykdommer i september 2011. Mange aktører er pådrivere for å få anerkjent betydningen av ikke-smittsomme sykdommer for den globale helsen (deriblant den nyopprettede Global NCD Alliance, bestående av fire store frivillige organisasjoner: Unionen for International Cancer Control (UICC), World Heart Federation, International Diabetes Federation, og Den internasjonale unionen mot tuberkulose). NCD-alliansen søker å endre eller overskride FNs tusenårsmål slik at det blir gitt like mye oppmerksomhet til ikke-smittsomme som smittsomme sykdommer.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppnådd enighet om fire risikofaktorer for ikke-smittsomme sykdommer. Disse er tobakk, alkohol, kosthold og mangel på fysisk trening. Lederartikkelen påpeker at å flytte diskusjonen om ikke-smittsomme sykdommer til FN-nivå er et viktig initiativ som skaper presedens for fremtiden om håndtering av forebyggende helsepolitikk på internasjonalt nivå. Gitt de epidemiologiske bevis, er det viktig å sikre at alkoholproblemer er inkludert og diskutert på en fremtredende plass i de kommende diskusjoner og planlegging vedrørende forebygging av ikke-smittsomme sykdommer, hevder de to redaktørene.
Les lederen her: