FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Vær varsom-plakat sett med barns øyne

Vær varsom-plakat sett med barns øyne

Barn som eksponeres i media blir lett presentert som «søte kopier» eller «sensasjonelle nyheter», hevder den indiske organisasjonen CWC (The Concerned for Working Children). Sammen med barn har de derfor tatt initiativet til å få utarbeidet en egen vær varsom-plakat med barn i fokus.
29.05.2005
Ellen Bjølseth
Bhima Sanga: Møte i barnas egen fagforening.
Med utgangspunkt i barnerettighetene ønsker CWC å skape større bevissthet rundt måten media fremstiller barn på og samtidig også åpne opp for at barn selv kan slippe til med sine meningsytringer. Ufølsomme reportasjer, feilaktig fremstilling eller uforstand gjør at barn lett blir eksponert på en måte som kan være direkte skadelig eller sårende. Medias omgang med barn bør ikke bare være rettferdig og ærlig, men også avspeile barns egne meninger. Barn må slippe til som medskapere av sine egne historier.

Gjennom samarbeid med Bhima Sangha (fagforening for og med barnearbeidere) har CWC avdekket et stort behov for å få til en endring. Mange barn er dypt ulykkelige over måten de er fremstilt på og føler at det som skjer med dem i media ligger langt utenfor deres kontroll. Den 3. mai ble det holdt et seminar der barn i ulike livssituasjoner var invitert for å drøfte et utkast til et dokument om etiske regler for media. Dokumentet vil bli sendt på høring til presseklubber, journalistskoler og ulike organisasjoner.

Dagen før seminaret traff vi noen av barna som skulle delta. Da hadde Bhima Sangha allerede blitt enige om en erklæring som de ønsket å presentere på seminaret: «Vi har egne meninger og synspunkter. Vi sier ikke at disse alltid er den endelige sannheten. Folk i media er kanskje ikke enige med oss, men det betyr ikke at de kan ydmyke oss eller bli aggressive mens de snakker med oss. Vi krever respekt for våre meninger og synspunkter.»

I møtet med oss tok de elleve barna ordet i tur og orden. Ivrig fortalte de oss at folk blir ødelagt av gal informasjon. Avisene bør skrive om barnerettigheter. De gode prosjektene blir omtrent aldri omtalt, påsto de. Dessuten var de veldig opptatt av at det var så mye dårlig underholdning på fjernsynet, der jenter blir brukt uten at noen tenker på hvordan de kan få det etterpå. Og så er reklamen både overdreven og løgnaktig. Filmene som går har dårlige rollemodeller, og skuespillerne gjør mange farlige ting som barn aper etter. De ville heller ha program om hele verden, gjerne med spørrekonkurranser for barn.

Gjennom fagforeningen sin lager barna selv veggavis og et nyhetsbrev som kommer ut hver tredje måned. Her skriver de om saker som barnerettigheter, barneekteskap, skolegang og trygging av skoleveier. Slik sett har de skapt sine egne mediekanaler der kommer til orde med det som ligger dem på hjertet. Engasjementet var det i hvert fall ikke noe å si på.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD