FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Store sivile tap

Store sivile tap

Situasjonen for sivilbefolkningen som fortsatt er fanget mellom de stridende partene nordøst på Sri Lanka blir stadig forverret. Regjeringsstyrkene vinner kontinuerlig nytt terreng, og området som kontrolleres av tamiltigrene (LTTE) krymper stadig.
17.02.2009

Regjeringen har nå opprettet en ny sikkerhetssone på den smale landstripa mellom havet og lagunen nord for byen Mullaitivu. I følge internasjonale organisasjoner befinner fortsatt ca 200-250 000 mennesker seg i krigssonen. Om lag 30 000 sivile har flyktet over til regjeringskontrollert område. Regjeringen mener antall sivile som fortsatt befinner seg i krigssonen er langt færre og opererer med 50 000 til 70 000 mennesker. Likevel planlegger de for å kunne ta i mot ca 200 000 internflyktninger i Vavuniya etter hvert som folk kommer seg ut av området.

Såret barn
Såret barn
Heller ikke den nye sikkerhetssonen er sikker, og daglig rapporteres det om skyting, granatnedslag og bomber i og rundt sikkerhetssonen. Det kommer imidlertid få offisielle rapporter om sivile tap, siden media ikke er til stede i krigsområdet. Troverdig øyenvitneinformasjon forteller imidlertid om nærmere 300 døde og mer enn 600 hardt skadde over en periode på en uke. Tallene gir imidlertid ikke et fullstendig bilde fordi dette gjelder ofre som øyenvitnet har sett og talt opp selv. Det er også usikkert hvor mange av disse som er sivile og hvor mange som er LTTE-soldater. En kan likevel frykte at mange tusen liv har gått eller vil gå tapt før det hele er over. Situasjonen blir bare mer desperat etter hvert som tiden går, og tamiltigrene er innstilt på å kjempe kampen til siste soldat.
 
Det rapporteres om mangel på medisiner og medisinsk hjelp, og det fortelles at det begynner å lukte vondt av sårene folk har pådratt seg. Røde Kors evakuerte mandag 440 syke og skadede sjøveien til sykehuset i Trincomalee lenger sør på østkysten. Tidligere har Røde Kors fraktet ut mer enn 800 skadede og syke på samme måten.
 
Det fortelles også om tøff rekruttering fra LTTEs side blant forskremte internflyktninger og om hard justis mot folk som slitne og redde forsøker å komme seg ut. LTTE aksepterer ikke at sivile ”overgir seg”, og flere meldinger forteller om at folk som flykter til regjeringskontrollert område blir drept dersom de blir oppdaget av LTTE.  I en uttalelse i dag ber FN om at LTTE må la sivile komme ut av området og at de må slutte å tvangsrekruttere folk. FN frykter at en av deres ansatte ble tvangsrekruttert i går, og organisasjonen melder også at LTTE nå tvangsrekrutterer barnesoldater. (Les FNs melding her)
 
Internflyktninger ha rmistet alt
Internflyktninger ha rmistet alt
Øyenvitneskildringer om LTTEs behandling av ”sine egne” blir også stadig gjengitt i avisene i Colombo. Flere familier som har kommet ut av krigsområdet og nå befinner seg i Vavuniya forteller historier om at de ble skutt på av LTTE da de flyktet og at familiemedlemmer ble drept. Riktignok foregår det også en kraftig propagandakrig, og det er et faktum at media stort sett er kontrollert av regjeringen i Sri Lanka, men alt kan ikke avskrives som propaganda. Troverdige og uavhengige kilder rapporterte at fire fiskebåter med internflyktninger forrige uke prøvde å komme seg unna sjøveien, men ble oppdaget av LTTE. To av båtene greide å komme seg vekk, men to ble tatt. Sju sivile ble drept på stedet av LTTE-soldatene, mens andre ble arrestert. En slik adferd er selvsagt fullstendig uakseptabel og vil nødvendigvis måtte føre til at LTTEs omdømme også blant sine egne blir sterkt svekket. Hvordan dette vil påvirke holdningen til LTTE blant eksiltamiler i Europa og Nord-Amerika er foreløpig et åpent spørsmål.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD