FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka Sri Lanka etnisk konflikt Sri Lanka Tsunami Sri Lanka Inparuddy India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka >  Myllappulam i forvandlingens tegn

Myllappulam i forvandlingens tegn

Myllapullam er en liten, fattigslig landsby midt i jungelen, der en befolkning på 30 sårbare familier ble fanget opp av FORUT i 2004.
22.09.2005
Nanthini Nagarajah
Murstein: Mursteinproduksjon vil gi landsbyen inntekter.
Myllappulam, som ligger vest på Jaffna-halvøya, manglet alt av infrastruktur. Det var hverken vei eller skikkelig sti inn til landsbyen. En liten hytte av palmeblad gjorde nytten som forsamlingshus i årevis. Kastesystemet var et hinder for utvikling. Landsbyboerne var ikke organisert på noen måte, og fellesskapet var svakt. Selv om fattigdommen satte sitt sterke preg på dem, var det ingen som ønsket å endre på det gamle tankemønsteret. De hygieniske forholdene var slette, og barn pådro seg lett smittsomme sykdommer. Vannet var saltholdig, og det var en av grunnene til helseproblemene i landsbyen. Men mange av beboerne klaget sin nød til de lokale myndighetene, og til slutt ble de henvist til FORUT.

I mellomtiden hadde de mottatt noe økonomisk hjelp fra det offentlige, og i 2004 ble det hugget og ryddet rundt landsbyen.

Da FORUT kom inn i bildet, ble det forandringer. FORUT iverksatte først helseopplysning og kursing av kasserere og vannpumpereparatører. Etter endt kurs mottok de diplom. Etter hvert lærte landsbyboerne seg å spare. Bare fire familier falt utenfor, enten på grunn av alder eller manglende inntekt. Til å begynne med sparte folk 100 rupier i måneden. I dag er de oppe i 200, og det er gitt lån på 65 000 rupier til 13 sparegruppemedlemmer. De fleste brukte lånet til chili- og løkdyrking. En person valget å satse på kyllingoppdrett. I dag er landsbyens samlede sparebeløp på 45 000 rupier plassert i en større landsbybank.

Brønn: En ny fellesbrønn er på plass.
Inntektene i landsbyen er sesongavhengige, og man forsøker å finne et jevnere inntektsgrunnlag. Nå har landsbyboerne i fellesskap startet produksjon av murstein. Landsbybanken har gitt dem et lån på 100 000 rupier. Bestillingene er begynt å komme inn fra entreprenører og byggefirmaer. De klarer å holde en jevn produksjon ved hjelp av kvinnene og ungdommene i landsbyen, og målet er å bli den beste mursteinsproduserende landsbyen.

Det er også startet en ungdomsklubb i Myllapulam, som har fått stor betydning for ungdommene. Klubben står for alle shramadana-aktiviteter og idrettsaktiviteter. Den har også et lite bibliotek med 56 bøker, og de fleste i landsbyen har skaffet seg lånekort. Det koster en rupi å låne en bok, og pengene brukes til innkjøp av flere bøker og vedlikehold av biblioteket. Barna i landsbyen går på skole i nærheten, og foreldrene er godt fornøyd med læringsnivået. En av avgangselevene kom inn på universitetet i fjor, og neste år vil det bli flere.

FORUT har støttet landsbyen med åtte nye toaletter, oppussing av to og bygging av forsamlingshus. I 2005 er planen å bygge fire toaletter til, grave ut en felles brønn og sette i stand en fellesbrønn og to vannbassenger. En annen organisasjon har gitt dem 75 traktorlass med grus, og nå har de fått en ordentlig vei inn til landsbyen.

Lederen av spare- og lånesamvirket, S. Sivalingam, sier at FORUTs innsats har lært dem å organisere seg, og etter hvert er også kasteproblemet i ferd med å blekne. Folk drar mer i lag nå enn før. Han sier at FORUTs intervenering var som en gjenfødelse for Myllapulam. Arbeidet har faktisk vært så vellykket i denne landsbyen at FORUT bruker den som modell.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD