FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  I begivenhetenes sentrum

I begivenhetenes sentrum

Tidligere generalsekretær i FORUT, Terje Heggernes, har tiltrådt stillingen som stedlig representant for FORUT i Sri Lanka. Han har ledet organisasjonen siden den ble etablert i 1981 med en startkapitalen på kr. 100 000. I dag er det 18 ansatte i hovedadministrasjonen, og budsjettet for 2005 er på 127 millioner kroner.
06.10.2005
Ellen Bjølseth
På befaring: Terje Heggernes på befaring etter tsunamiens herjing i Sri Lanka.
For mange er FORUT og Terje Heggernes synonyme begreper, og det var vanskelig å tenke seg et liv uten ham i sjefsstolen. Vi lurte derfor på hva det var som fikk ham til å ta denne avgjørelsen.

– Etter 24 år som leder var det på tide med forandring både for FORUT og meg. Personlig hadde jeg et sterkt ønske om å kunne fortsette å jobbe i FORUT, men med andre oppgaver. Etter alle disse årene med skrivebordsarbeid ville jeg gjerne «ut i verden» og se hvordan organisasjonen fungerer der. Min avgang gir dessuten FORUT rom for videre utvikling under en ny leder. Et skifte nå er sunt. Egentlig burde det ha skjedd for ti år siden. Det var etter eget ønske at det skjedde nå. Jeg har følt en sterk dragning mot Sri Lanka helt siden jeg var der første gang i 1972 som NGU-leder. Og jeg får mange gode kolleger der.

– Hvordan ser du i dag på FORUTs tsunamirespons?
– Det som skjedde annen juledag var en helt ny opplevelse. Vi tok meldingen på alvor med en gang og handlet nærmest som en refleksbevegelse. Vår lange fartstid i Sri Lanka gjorde at vi kunne handle øyeblikkelig og med god virkning. Noe vi var helt uforberedt på, var at det var så mange aktører som kom på banen og skapte mye uro. FORUT drev ut ifra et eksisterende apparat som var tilgjengelig fra første stund, med beskjedne økonomiske midler, men store menneskelige ressurser. Vi så at vi dugde og at vi fikk utløst et stort potensial både i Sri Lanka og Norge. I likhet med andre organisasjoner fikk vi raskt tildelt midler fra Utenriksdepartementet, fra det svenske SIDA og fra hele nettverket. Folk hadde forventninger til oss, og det var stimulerende. Jeg følte ikke at vi kom i skyggen av andre organisasjoner, selv om de store tok mer oppmerksomhet.

– I etterkant ser vi at vi har fått utrettet utrolig mye, og det gir en god følelse. Mellom åtti og hundre tusen mennesker er direkte berørt av vår innsats gjennom at de har mottatt vann, kjøkkenpakker og klær og vi har sørget for innkvartering og toaletter. Fortsatt er utfordringen store. Det skal bygges 70000 hus, mange på nye steder, men først må alle reguleringsplaner på plass. Det gjelder også vei, vann og kloakk. Det er fornuftig å bruke tid på dette. Hastverk går ofte på bekostning av bærekraft. FORUT ser det som avgjørende at målgruppene er med i planleggingen. Det betyr mer «bryderi», men svarer seg i lengden. Faren er stor for at gjenoppbyggingen styres av givernes interesser og givernes utålmodighet. Mange vil være kritiske når pengene ikke er brukt i løpet av noen få måneder. Her er det viktig å holde hodet kaldt og motstå kritikken. Som bistandsorganisasjon med lang erfaring forventer vi tillitt fra giverne.

– Myndighetene må revurdere noen beslutninger, for eksempel når det gjelder husbygging i buffersonen, og de bør sortere køen av alle gode hjelpere. Det er i dag lansert en omfattende database der hele verden gis tilgang til informasjon om gjenoppbyggingen i Sri Lanka. Development Assistance Database – DAD. Her skal alle opplysninger ligge inn – blant annet hva FORUT har mottatt av midler og hvilke prosjekter som skal gjennomføres, og endelig når ting er avsluttet. Dette blir spennende. Det er flott med full åpenhet, men jeg frykter at det også kan føre til en konkurranse mellom de ulike aktørene som kan gå på bekostning av kvalitet.

– Hva med krigsflyktningene?
– Internflyktningene fra krigens dager står i fare for å bli glemt, og det samme kan komme til å skje med tsunamiofrene når kameraene er helt slått av. Tusener sitter fortsatt i leirer etter krigen. FORUT vil trekke dem fram som en del av «tsunamipakken». Disse menneskene har også mistet gård og grunn, og det er ikke blitt bygd noen hus for internflyktningene de siste to årene. Vi fikk beskjed om at Verdensbanken skulle ta den jobben, men har nå mottatt ny beskjed om at Verdensbanken bare makter 10% av behovet. FORUT vil derfor be om å få inkludere dem i gjenoppbyggingsplanen allerede i høst.

– FORUT sender i høst flere volontører til Sri Lanka. Er ikke det et brudd med tidligere policy om å bruke lokalt ansatte i utviklingsarbeidet?
– Akkurat nå trenges det ekstra ressurser, og da ikke bare penger. Kompetanse er viktig, og vi ser et voldsomt press på Sri Lanka. Landet mangler kompetanse til alle ekstrautfordringene etter tsunamien. FORUT tredobler budsjettet, men vi får ikke tak i den kompetansen vi trenger. Derimot finnes den i Sverige og Norge, og vi har derfor rekruttert dyktige, nokså nyutdannete personer som vil gjøre en frivillig innsats mot dekning av reise og oppholdsutgifter. Blant dem er det også en arkitekt med 20 års erfaring som reiser for å bistå i husbyggingen. Det er stimulerende for ungdom som utdanner seg i den retningen. Vi holder fast på å styrke ressursgrunnlaget lokalt, men vi har også noe å bidra med.

– Da blir vel kompetanseoverføring kjempeviktig?
– Ja, og rapportering hjem er også viktig, ikke minst overfor media. Vi blir trolig gransket med hensyn til om midlene blir riktig brukt, og dokumentasjon er påkrevd. Det er et stort apparat som er i gang med innsamling, søknader, rapportering og dokumentering. Jobben som gjøres hjemme er helt avgjørende for å få puslespillet på plass. Det blir tøft for nyutdannede å komme ut i tsunamiområdene. De skal ikke overta jobbene til noen, men styrke eksisterende strukturer. Vi har nå 176 ansatte i FORUT Sri Lanka, og vi ser stadig at vi utdanner folk som så plukkes av andre organisasjoner som betaler mer. Likevel fortsetter vi med kompetanseutvikling av våre folk, avslutter Terje Heggernes.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD