FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka Sri Lanka etnisk konflikt Sri Lanka Tsunami Sri Lanka Inparuddy India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka >  Fredsprosess på sparebluss

Fredsprosess på sparebluss

Den 14 måneder lange våpenhvilen er inne i en kritisk fase. Representantene fra tamil-bevegelsen LTTE har forlatt forhandlingsbordet. Det er usikkert når forhandlingene igjen kommer i gang.
26.05.2003
Paul Henrik Kielland
Det var etter et donormøte i Washington at LTTE bestemte seg for å forlate forhandlingene. LTTE var ikke invitert til dette møtet i USA, til tross for at det var bestemt ved forhandlingsbordet at å skaffe penger til gjenoppbygging av landet er et felles anliggende. USA har imidlertid ikke strøket LTTE fra sin liste over verdens terroristorganisasjoner, og så lenge denne situasjonen vedvarer, vil ikke de amerikanske myndighetene godta noen offisiell deltakelse fra LTTE der de er til stede.

Flyktningeleire: Erik Solheim besøker Pontortam flyktningeleir i Vavuniya sammen med FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Paul Henrik Kielland
Bakgrunnen for at LTTE valgte å forlate forhandlingsbordet kan nok også ha andre årsaker. Mange mener at LTTE gjennom dette ønsker å sette et større press på srilankiske myndigheter for å få fortgang i forhandlingsprosessen. LTTE har også et ønske om å redusere det militære nærværet av den srilankiske hær i Jaffna. De ønsker å redusere antall og størrelse på de såkalte sikkerhetssoner som kontrolleres av hæren. Argumentet som brukes av LTTE er at en reduksjon av sikkerhetssonene vil medføre lettere tilbakeflytting av befolkningen til deres opprinnelige områder. Dette er ubestridelig et riktig argument, men samtidig ville en slik løsning også være med på å forskyve den militære balansen.

Det er bare tre uker igjen til den store donorkonferansen i Tokyo. Dersom LTTE velger å ikke være til stede, vil det i følge spesialrådgiver Erik Solheim bety at donorene ikke vil bidra med penger til gjenoppbyggingen av landet.

Norske myndigheter presser på
Utenriksminister Jan Petersen fra Norge var i går i møte med LTTE-leder Prabhakaran, men selv om norske myndigheter tror det vil komme til en løsning, har ikke LTTE så langt sagt at de er klare til nye forhandlinger. Samtidig øker usikkerheten i krigssonen, hvor folk flest er redde for at våpenhvilen kan avløses av nye krigshandlinger.

I forrige uke var spesialrådgiver Erik Solheim på besøk hos FORUT og så på våre prosjekter i Jaffna og Vavuniya og for å snakke med våre medarbeidere. Bakgrunnen for besøket er at Solheim har behov for å skaffe seg best mulige kunnskaper om situasjonen i landet. Solheim ønsker å være oppdatert på hvordan situasjonen til folk er i de områdene som berøres av konflikten. Solheim hadde både møter med våre ansatte i Jaffna og besøkte Vavuniya for å se på vår prosjektvirksomhet i tilknytning til flyktningleiren Pontortam og vårt arbeid med å gi ungdom fra flyktningleirene yrkesmessig utdanning.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD