FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  Verdens største flyktningleir

Verdens største flyktningleir

Manik Farm i Vavuniya nord i Sri Lanka er verdens største flyktningleir. I sone 2 av leiren bor det 62 000 mennesker på et område omtrent så stort som Ekebergsletta i Oslo.
30.09.2009

Fortsatt er anslagsvis 260 000 mennesker internert i leirene. Manik Farm er sterkt overbefolket. I telt beregnet på fem personer, bor det ti til femten mennesker. Leiren ligger i et av de tørreste områdene i Sri Lanka, og dette gjør vannforsyningen problematisk. Daglig fraktes det vann til leirene med tankbiler eller traktorer med vanntanker.

De sanitære forholdene er svært enkle og langt under vedtatte, internasjonale standarder, som tilsier tyve personer pr toalett. Her er det femti som må dele et toalett. Nå står monsuntiden (regntid) for døren, og det er forventet at situasjonen blir kraftig forverret fordi området vil bli oversvømmet. Det betyr telt under vann og toaletter som flommer over, noe som innebærer stor helserisiko i form av vannbårne sykdommer, for eksempel kolera. Det har allerede forekommet utbrudd av brennkopper, hepatitt A og vannbasert diaré og mindre utbrudd av difteri, tyfus og denguefeber.
 
Telt og andre fasiliteter i en nødhjelpsleir er beregnet på et kortvarig opphold, og slitasje gjør en slik leir uegnet for vedvarende internering. Desto verre er det at leirene er lukket i motsetning til vanlige nødhjelpsleirer. Flyktningene slipper ikke ut av leirene og hindres dermed i dagligdagse aktiviteter som å sanke ved, starte litt småhandel, skaffe seg småjobber osv. Videre er de bevoktet av soldater og står under militær kontroll. Det gjør det vanskelig for hjelpeorganisasjonene å slippe til selv om hjelpebehovet er enormt. Et internasjonalt press for å få fortgang i tømming av leirene er helt nødvendig. Regjeringens begrunnelse for ikke å la folk vende hjem igjen er at det er nødvendig å sile befolkningen for å finne eventuelle LTTE-folk og at hjemstedene til flyktningene for en stor del er minelagt og må ryddes først.
 

Hva gjør FORUT?

Vann fraktes inn på tankvogner
Vann fraktes inn på tankvogner
FORUTs langvarige tilstedeværelse i Sri Lanka og gode kunnskaper om hvordan ting fungerer har gjort at FORUT har vært i stand til å yte nødvendig hjelp der mange andre organisasjoner har gitt opp. FORUT er størst på matutdeling. Maten tilberedes i felleskjøkkener, og FORUT sørger for at 40 000 mennesker får mat hver dag.
Vi har satt opp 35 provisoriske barnehager og 100 lekeplasser på 10x5 meter som består av halvvegger med palmetak over. Aldersgruppen 3-5 år blir spesielt ivaretatt med aktivisering og lek som ledd i å normalisere hverdagen. Dette kombineres med psykososialt arbeid og traumebehandling.
 
Dagen igjennom foregår det vannlevering, og stiller du deg opp utenfor Manik Farm, vil du til enhver tid se en FORUT-lastebil eller –traktor på vei inn eller ut.
 
FORUTs administrasjon er liten i forhold til de fleste andre hjelpeorganisasjoner. Arbeidet ledes av nødhjelpskoordinator Arne Bangstad, men er basert på solid lokal kunnskap gjennom engasjerte medarbeidere med stor faglig tyngde. De lokalt ansatte er flinke til å få med seg frivillige i arbeidet, og dette er en enorm fordel ettersom mange av de internerte også har god erfaring med hjelpearbeid og mye å tilby.
 
Myndighetene har sagt at 80 % av internflyktningene skal være ute av leirene før årsskiftet. Regjeringen har imidlertid bygd en del permanente strukturer i leirene, noe som indikerer at de har sett for seg en mer langsiktig internering av flyktningene. Dette er FORUT og de fleste internasjonale organisasjoner sterkt imot. Leirene bør i stedet tømmes så fort som mulig slik at den hardt prøvede sivilbefolkningen kan vende tilbake til et normalt liv.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD