FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Uvurderlig indisk studentengasjement

Uvurderlig indisk studentengasjement

Christ College i Bangalore er av en uavhengig komité kåret til et av Indias ti beste institusjoner for høyere utdanning. Mange av studentene på det prestisjefylte colleget er svært ettertraktet i næringslivet, men er landets fattigdom og sosiale problemer en del av pensumet deres?
10.10.2005
Inga T Laupstad og Marte Ingul
Skolebesøk: Studentene deltok på en ukes leir på landsbygda og arrangerte aktiviteter for lokalbefolkningen. Her på skolebesøk.
Christ College har klare mål om å gjøre studentene bevisst på den sosiale situasjonen i landet. Skolen var tidligere med i et program kalt National Service Scheme, som organiserer og oppfordrer studenter fra høyere utdanning til å gjøre sosialt arbeid. For knappe ti år siden mente en gruppe av skolens studenter at det ikke var nok å grave i kloakken eller plukke søppel en gang i året. Studentene ville gjøre noe mer meningsfylt som ville ha større betydning for byens vanskeligstilte. Slike startet Centre for Social Action. I løpet av få år har studentinitiativet vokst til en stor hjelpeorganisasjon med over 60 ansatte og nesten 200 frivillige studenter som hver dag prøver å gjøre en innsats for de som trenger det.

Centre for Social Action har som hovedmål å opplyse studenter om situasjonen for deres vanskeligstilte medborgere. Gjennom opplysning håper organisasjonen å motivere studentene til å engasjere seg i utviklingsprosjekter. Organisasjonen leder flere hjelpeprosjekter selv, både i byens slumområder og i omkring 25 landsbyer. Prosjektene retter seg i hovedsak mot kvinner, barn og ungdom, med blant annet selvhjelpsgrupper for kvinner, førskole for små barn og yrkesopplæring for ungdom. Disse prosjektene er i hovedsak drevet av organisasjonens ansatte, mens de frivillige studentene tar seg av informasjonsarbeidet på colleget, arrangerer leirer, gateteater og leksehjelp i slummen.

De frivillige har mange aktiviteter for studentene på Christ College. Det er blant annet et mål at alle som studerer der minst en gang i løpet av studietida skal være med på leir til en av landsbyene hvor Centre for Social Action jobber. Klasser på ca femti elever reiser sammen. I forkant planlegger de et kulturelt program som framføres i en av landsbyene. I tillegg får studentene sjansen til å snakke med lokalbefolkningen og lære mer om hvordan de lever. For mange er en slik leir en virkelig aha-opplevelse. Forholdene på landsbygda kan være svært fattigslige, og mange sosiale problemer som alkoholisme, arbeidsledighet, matmangel, mangel på helsepersonell og rent vann kommer klart fram. Mange av studentene på Christ College kommer fra velstående hjem, og flere av dem har aldri opplevd fattigdom og nød på nært hold. Når de så oppdager hvordan forholdene er bare noen kilometer unna deres egen hverdag, er det mange som får seg en støkk. Studentene får virkelig opp øynene for hvordan flertallet av Indias befolkning lever.

De frivillige i Centre for Social Action går også igjennom et eget utdanningsprogram. Hver lørdag deles de i grupper og reiser rundt i byen for å lære mer om utvalgte tema. Turene går blant annet til sterkt forurensede industriområder, organisasjoner som jobber med prostituerte og offentlige kontoret som tar seg av vannforsyning. Studentene intervjuer ansatte og involverte, så sammenfatter de all informasjonen. På slutten av hvert semester lages en presentasjon av hvert tema som holdes for de andre gruppene. Centre for Social Action oppsøker også andre institusjoner for å opplyse og vekke engasjement hos elevene, i håp om at liknende organisasjoner kan vokse opp flere steder. Centre for Social Action gjør utvilsomt en utrolig viktig jobb, men organisasjonen opplever også at det er vanskelig å engasjere medelever. Bare 200 av 7000 potensielle melder seg til frivillig arbeid hvert år. Kunnskap om Indias fattigdom og sosiale problemer er dessverre ikke obligatorisk pensum.

Inga T Laupstad og Marte Ingul er deltakere i Fredskorpsets ung-utveksling ved Sund Folkehøgskole, Inderøy
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD