FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  Uholdbare forhold i flyktningleirene
Sri Lanka

Uholdbare forhold i flyktningleirene

I en felles pressemelding fra internasjonale hjelpeorganisasjoner gis det en sterk oppfordring til srilankiske myndigheter om å bedre tilgangen til flyktningleirene i Vavuniya-området.
25.05.2009
Ellen Bjølseth

Tusener av mennesker kan dø fordi mannskap og lastebiler har store vanskeligheter med å få slippe inn i leirene. Leirområdet er enormt og delt inn i seksjoner og kvartaler. Det tar en time å gå fra en ende til en annen, og uten lastebiler blir det vanskelig å få brakt inn tilstrekkelig med varer.

 
Nyankomne flyktninger venter på innkvartering
Nyankomne flyktninger venter på innkvartering
Situasjonen er til dels kaotisk og forandrer seg stadig. I dag består FORUTs innsats hovedsakelig av matlaging i felleskjøkkener, ekstra mattilskudd, hygieneopplæring og barnerettet arbeid. Behovene er grenseløse på alle områder, og kapasiteten er sprengt til det ytterste for alle hjelpeorganisasjoner. De fleste har, i likhet med FORUT, for lite penger til at de greier å nå alle.
 
FORUT lager for eksempel tre måltider mat pr dag til ca 40 000 mennesker på sine 25 feltkjøkkener. Tørrmaten får vi fra Verdens matvarefond, men vi supplerer den med friske grønnsaker. Hver leir er delt inn i blokker med fra 200 – 700 familier i hvert kvartal. I mange kvartaler blir det ikke delt ut tre måltider per dag, knapt nok ett!
 
Folk står i kø for å få mat, i kø for å gå på toalettet, i kø for å hente vann og for å vaske seg. Telt som er beregnet på fem personer, kan huse så mange som 20. Det er trangt, varmt og ukomfortabelt. Som flyktninger har de vært uten medisinsk behandling i flere måneder, og mange har skader fra kamphandlingene. Sykdommer har begynt å spre seg, og FORUT bruker tid på å informere om hygienetiltak under slike forhold. Utmattede og utmagrede mennesker har dårlig immunforsvar, og her bor de altfor tett, så selv vanligvis ufarlige sykdommer kan få fatale konsekvenser.
 
- I tillegg er vi nær grensen for hungersnød, sier FORUTs nødhjelpskoordinator Arne Bangstad. – Dårlig tilgang til leirene gjør situasjonen uoversiktlig, og de siste flyktningene som er kommet, har ikke spist på mange dager. Det blir dessuten viktig å arbeide med hjemvending i tiden som kommer, så oppgavene står i kø, avslutter Bangstad.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD