FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Nepal >  Tusen døde på 60 dager i Nepal

Tusen døde på 60 dager i Nepal

Mer enn tusen mennesker er blitt drept i Nepal i de drøye to månedene som har gått etter at de maoistiske opprørerne avbrøt våpenhvilen i august. Fire skoleelever ble drept da sikkerhetsstyrkene angrep en skole hvor det befant seg maoistiske opprørere.
26.11.2003
Nepal: Statsminister Surya Bhadur Thapa presenterer den nepalske regjeringens politikk og planer under en pressekonferanse i Katmandu 4. november. Sikkerhetstiltak beregnet på å avvæpne maoistopprørerne var blant hovedsakene på dagsorden. Foto: Scanpix
foto: Scanpix
Mandag den 13. oktober ble fire skoleelever drept og mange skadet på en videregående skole i Doti-distriktet vest i Nepal. Opptakten til denne hendelsen var at de maoistiske opprørerne tvang skolen til å arrangere et kulturprogram med alle elevene samlet. Sikkerhetsstyrkene som var i nærheten omringet skolen og skjøt inn på skolens område. Fire elever og seks maoister ble drept og flere såret.

CWIN-initiativ
Den nasjonale koalisjonen for barn som fredssone, som CWIN har tatt initiativ til, har vunnet stor oppslutning. Koalisjonen består av 30 medlemsorganisasjoner og inkluderer den nasjonale menneskerettighets-kommisjonen og Røde Kors som observatører. Koalisjonen har sendt en appell til både de nepalske myndighetene og maoistene om å respektere barnas rettigheter i konflikten. Spesielt må de sørge for å beskytte barna og ikke trekke med barn i noen former for aktiviteter som er knyttet til konflikten. Partene har i dette tilfellet heller ikke respektert Genève-konvensjonen om å beskytte sivilbefolkningen i en krigssituasjon. Koalisjonen kommer til å opprette en gruppe som skal kartlegge det som skjedde i Doti.

Diplomatisk appell
Bistandsgivere til utdanningssektoren i Nepal har på initiativ fra den norske ambassaden gått ut med en felles uttalelse om å skjerme skolene for angrep fra partene. Blant disse giverne finner vi EU, Verdensbanken, Asiabanken, Unicef, Japan og Danmark. Formålet med uttalelsen er å bidra til at myndighetene ber om en uavhengig granskning av hendelsen, at partene vurderer å holde skolene utenfor konflikten og at maoistene vurderer å slutte seg til «Common Article 3» i Genève-konvensjonen.

– Saken har ikke ført til resultater ennå, men vi følger fortsatt opp. Uttalelsen fikk imidlertid stor oppmerksomhet i media, med førstesideoppslag i en rekke aviser. Den har nok også bidratt til større offentlig oppmerksomhet og oppfølging fra journalister og andre. Når det gjelder reaksjon fra myndighetene håper vi å få noe, fra maoistene har vi ingen ting hørt, sier Ingrid Ofstad, Norges ambassadør i Nepal.

8000 mennesker er drept i løpet av de åtte årene konflikten har vart.


Kilder: BBC, NORAD og CWIN
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD