FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Stopp volden og gjenoppta forhandlingene!

Stopp volden og gjenoppta forhandlingene!

FORUTs generalsekretær Morten Lønstad og stedlig representant på Sri Lanka, Terje Heggernes, har sendt et åpent brev til Sri Lankas president Mahinda Rajapakse og de tamilske tigrenes (LTTEs) leder Vellupillai Prabakharan i forkant av Erik Solheims besøk til øya. I brevet uttrykker de sterk bekymring for voldsspiralen på øya, og at dette kan føre til full krig og humanitær katastrofe. De ber de to lederne gjenoppta forhandlingene umiddelbart.
23.01.2006
Åpent brev til Sri Lankas regjering og LTTE
v/president Mahinda Rajapakse og LTTE-leder Vellupillai Prabakharan:

I løpet av 25 års tilstedeværelse i Sri Lanka har FORUT levert humanitær hjelp og utviklingsbistand til ofre for krig, flom, flodbølger og fattigdom uansett etnisk eller religiøs tilhørighet. Det er med stor bekymring vi nå registrerer en gjenopptakelse av krigshandlinger på øya. Dette er bakgrunnen for vårt åpne brev til dere som ledere for de to partene i våpenhvileavtalen.

Det er dyp bekymring både blant den srilankiske befolkning og internasjonale aktører for at opptrappingen vil føre til at fiendtlige handlinger mellom regjeringsstyrkene og LTTE igjen vil bryte ut for fullt. Overvåkingsstyrken SLMM har også stilt spørsmål ved om det faktisk er noen våpenhvile lenger. Dagens situasjon med ”hverken krig eller fred” er ikke fruktbar, og partene kan bare unngå full militær konfrontasjon ved å komme sammen for politiske diskusjoner. Voldshandlingene skaper en stadig økende frykt og usikkerhet hos befolkningen, og vi ser nå at tusenvis av familier flykter inn i Vanni fra tilgrensende områder, særlig Jaffna. Disse nye internflyktningene kommer til et område der den humanitære situasjonen allerede er alvorlig på grunn av de mange som er fordrevet hit etter borgerkrigen, tsunamien og flommen for kort tid siden.

Om den nåværende situasjonen allerede er en tung byrde for lokalbefolkningen, så vil et fullt krigs-utbrudd uunngåelig føre til en humanitær katastrofe i et omfang som kan komme til å overgå det som skjedde under tsunamien. Vi har notert oss at tsunamien fikk de krigførende partene i Banda Aceh til å legge ned våpnene og søke en politisk løsning på uoverensstemmelsene. Vi bønnfaller dere, i ærbødig-het overfor de titusener som har mistet livet eller sine kjære i borgerkrigen og tsunamien, om å følge eksempelet fra Banda Aceh ved å gjenoppta forhandlingene for å sikre fortsatt våpenhvile og etter-strebe varige løsninger på de politiske problemene som ligger til grunn for konflikten. Vi tror at den eneste måten å unngå videre opptrapping på, er å møtes til forhandlinger. Uenighet om møtested må ikke få stå i veien for nye samtaler når så mye står på spill. Vi ber dere innstendig om å være fleksible slik at samtaler kan komme i gang før det er for sent. Det finnes ingen militær løsning på konflikten.

Vi oppfordrer dere også - som representanter for våpenhvileavtalen - til å gjøre alt som står i deres makt for å få slutt på voldshandlingene. Fred og menneskerettigheter er to sider av samme sak. Vi ber dere på det aller innstendigste om få slutt på overgrep og brudd på menneskerettighetene i de områdene dere kontrollerer, og særlig om å sikre at massedrap, henrettelser, bortføringer og kjønnsbasert vold straks må opphøre. Vi ber dere også om å samarbeide for å få stilt gjerningsmennene for retten. Gjøres ikke det, vil det fremme en kultur der overgrep foregår ustraffet.

Både det sivile samfunn på begge sider av den etniske kløften og det internasjonale sivile samfunn er forent i ønsket om å unngå ny borgerkrig. FORUT, som en humanitær utviklingsorganisasjon, har hele befolkningens velferd i fokus. En ny borgerkrig vil utvilsomt gjøre gjenreisningen etter tsunamien uhyre vanskelig, og vi opplever allerede problemer på grunn av redusert sikkerhet i nord og øst. Vi har for eksempel funnet det nødvendig å trekke ut våre norske prosjektassistenter fra Ampara-distriktet. Likevel er FORUT innstilt på å videreføre innsatsen i Sri Lanka så lenge det er mulig for oss og så lenge innsatsen kommer befolkningen til gode. Dette er vårt humanitære imperativ som vi forblir lojale mot.

Vi ber derfor om at dere som ansvarlige ledere for regjeringen og LTTE imøtekommer befolkningens sterke ønske om fred. Det internasjonale samfunn kan tilby hjelp i form av handel og bistand, men ansvaret for å unngå krig og finne en politisk løsning, som kan sikre alle menneskers velferd i Sri Lanka, ligger hos dere. Det krever mot og vanskelige beslutninger, men gir også anerkjennelse og ære til dem som kan klare å finne løsninger uten å måtte ty til voldshandlinger.

Med vennlig hilsen
FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling

Morten Lønstad Terje Heggernes
generalsekretær stedlig representant i Sri Lanka
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD