FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

1/2003 >  Sri Lanka rammet av verste flom på 50 år

Sri Lanka rammet av verste flom på 50 år

16. og 17. mai ble de sørlige områdene i Sri Lanka rammet av en flomkatastrofe og jordskred som tok mer enn 200 menneskeliv og ødela hjem og landbruksområder for tusenvis. Anslagsvis fem hundre tusen mennesker har måttet søke midlertidig ly. FORUTs prosjektområder i Hambantota distriktet ble rammet, og FORUT er i gang med å gi nødhjelp.
22.05.2003
Gravemaskin
Leter: De overlevende ser på mens maskiner graver fram flere døde fra rasstedet i Saputhanthirikanda.
foto: Paul Henrik Kielland
Flommen, som skyldes et enormt styrtregn i flere dager, er den verste i Sri Lanka på mer en 50 år. Mange steder står vannet fortsatt høyt over det normale. Distriktene Ratnapura, Hambantota, Galle og Matara sør i Sri Lanka er de som er verst rammet. FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Paul Henrik Kielland, kom onsdag tilbake fra besøk i de flomrammede områdene. Han forteller at flommen har ført til sammenbrudd i både vei og telefonforbindelse i store områder sør i Sri Lanka. Det er derfor vanskelig å få full oversikt over skadene uværet har medført.

Kielland forteller at deler av Hambantota har et landskap som minner om det norske med store koller og daler. Dette landskapet er veldig utsatt for jord og steinras. En av landsbyen han besøkte var Saputhanthirikanda. Den ble truffet av et jordskred. Fire bolighus og skolen for 60 elever ble begravd. Raset krevde 21 liv. På tirsdag var 16 av dem funnet. Før raset hadde landsbyen en befolkning på 200 familier. De livnærer seg av ris- og teproduksjon. Området er ustabilt av alle vannmassene og det er fare for nye ras.

FORUT allerede tilstede
Mathjelp: Naboen til de som ble rammet av raset brukte sparepengene sine til å gi de gjenlevende mat. Fra tirsdag fikk mannen ansvaret for å organisere matassistansen fra FORUT.
foto: Paul Henrik Kielland
- Vi har allerede satt i gang akuttiltak ved å omdisponere midler fra våre budsjetter for ordinære bistandstiltak. Folk sto uten mat og det er klart at vi måtte hjelpe til med det vi kunne. Vi vil i tillegg søke om ekstra nødhjelpsmidler for å avhjelpe situasjonen etter flommen og jordskredene. FORUT har vært til stede med langsiktig utviklingsarbeid i deler av det rammede området siden 1992. Dette betyr at vi har lokal stab med nødvendig kunnskap om lokale forhold, et veletablert samarbeidsforhold med lokale myndigheter og tette forbindelser med lokale partnerorganisasjoner, forteller Kielland. FORUT vil særlig rette nødhjelpsinnsatsen mot de områdene i Hambantota-distriktet der organisasjonen har arbeidet tidligere og de nærliggende områdene rundt.

Flommen og jordskredene har tatt med seg mange hus. Det er de fattigste i befolkningen, som har bodd i hus bygd av leire, som er hardest rammet. Mange av disse husene er helt jevnet med jorden. Flommen har også ødelagt jordbruksområder. Noen steder er matjorden vasket bort av vannmassene, mens andre steder er rismarkene ødelagt av sand og annet som vannet har lagt igjen. Mange brønner er også forurenset av flomvannet. Disse må tømmes og renses for å unngå utbrudd av smittsomme sykdommer.

Hjelper de fattigste
Begraver de døde: Hele familier ble utslettet av raset i landsbyen Saputhanthirikanda. De overlevende begraver de døde.
foto: Paul Henrik Kielland
- FORUTs nødhjelpsarbeid vil rette seg mot de fattigste i befolkningen, mot kvinner og barn og bidra til å hjelpe de lokale offentlige institusjonene til selv å bidra med hjelp. Vi har allerede satt igang med noe mathjelp. Dernest vil enkle husgeråd og redskaper bidra til å sette befolkningen i stand til å greie seg selv i hverdagen. På litt lengre sikt er hjelp til å reparere og gjenoppbygge hus, gjenoppbygging av infrastruktur, helsefasiliteter o.l. nødvendig. Vi vil også sette igang et program for å bidra til å normalisere hverdagen for de barna som er verst rammet av flommen, forteller Kielland.

Den normale regntiden er forventet å ta til i løpet av de nærmeste dagene. Hvis det blir mye regn kan dette føre til nye oversvømmelser og jordskred. Problemene er derfor ikke over for befolkningen sør i Sri Lanka.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD