Hjem
Stilling ledig
Nyheter
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Prosjektland
Temaer
Kampanjer
FORUTs barneaksjon Indrani
Bakgrunnsstoff
Bilder
Fortellinger
Spill, oppgaver, oppskrifter
Fra barnehager og skoler
Skoleløpet
Kampanjenyheter
Støtt FORUT
FORUT-partner
FORUT prosjektpartner
FORUT-nytt/Publikasjoner
English
Nettbutikk
Lenker
|
Home > Nyheter > Simons knyttede never
Simons knyttede neverDet er travel lørdag ettermiddag i APSAs hovedkvarter i Bangalore, millionbyen sør i India. På trammen sitter Simon og smiler åpent og vennlig slik seksåringer skal. Det er bare så utrolig at akkurat han klarer det. Han som måtte reddes ut av grov omsorgssvikt på nyttårsaften.
15.04.2009
Bangalore har anslagsvis 8 millioner innbyggere, og APSA driver en av byens tre SOS-telefoner for barn. Det er registrert 37 333 inngående telefoner til APSAs hjelpelinje i 2008, det vil si 102 telefoner hver dag i gjennomsnitt. Noen ganger handler telefonene om veiledning direkte til barn som mangler trygge voksne rundt seg, andre ganger handler det om bekymrede naboer som tipser. På nyttårsaften handlet det blant annet om Simon og en tipser som forsto at noe var veldig galt. Spaning og politiaksjonSimon seks år
- Det er viktig at vi først spaner på adressen tipset gjelder, slik at vi vet mest mulig før vi aksjonerer, forteller Sheila. – Slik spaning gjør vi alene, for vi vet at dersom politiet blir innblandet, kan familiene dette gjelder bli advart om at noe er på gang. Derfor spaner vi først, og så reiser vi ut sammen med en politipatrulje som ikke kjenner adressen vi skal til. I huset der Simon var nektet de å åpne døra i to timer før vi endelig slapp inn og kunne ta med oss Simon. I en slik situasjon er vi selvsagt helt avhengig av den hjelpen politiet gir oss på stedet.
- Hva skjedde videre?
- Vi forsto med en gang at dette var en alvorlig sak, og Simon ble bragt direkte til sjukehus for undersøkelser, noe som førte til at han også ble innlagt fordi han var svært underernært. Undersøkelsene avdekket også merker etter kloring og slag, og han hadde også flere brennmerker etter en sigarettglo eller lignende på kroppen. I denne perioden var vi svært tilbakeholdne med spørsmål til Simon, men i avhør har familien forklart at de har hatt gutten boende i huset siden han var tre år. I den første forklaringen hevdet familien at Simon var en foreldreløs gutt som de tok seg av, men senere er forklaringen endret til at gutten ble overlatt av mora, sier Sheila. Hun legger til at alt dette fortsatt er veldig uklart, og at ingen familie har kontaktet APSA til tross for etterlysninger om informasjon om saken i hele delstaten.
Innesperret som barnehushjelp- Simon er helt klart holdt innesperret som barnehushjelp, og dette er en skjebne han deler med titusenvis av andre barn over hele India, sier Sheila. Hun sier videre at APSAs oppgave både er å hjelpe barn som Simon og samtidig være sterke og høyrøstede talsmenn for at det indiske samfunnets holdninger til barns rettigheter må endres. – I over 20 år har vi arbeidet for barns rettigheter og mot barnearbeid, og det skal vi fortsette med. Alle barn er født med grunnleggende rettigheter, og det er disse rettighetene vi kjemper for, sier Sheila.
En ny fremtid for SimonSimon og Sheila Devaraj, en av APSAs ledere
- Likevel vil vi gjerne formidle at historien om Simon er en historie om håp, sier Sheila. – Da han kom til oss, satt han alene og engstelig med knyttede never og sa nesten ingenting. De eneste gangene han sa noe var når han ba om mer mat, og han spiste utrolig mye. Gradvis har dette endret seg, og nå har han blitt trygg på oss. Det ser vi blant annet gjennom at han har begynt å leke med de andre barna, og han deler maten sin med andre. Han henger rundt oss voksne hele tida og har et enormt behov for kontakt, respons og omsorg. Han har blitt vår helt spesielle solstråle, smiler Sheila og stryker Simon over den svarte luggen.
- Hva skjer nå?
- Tja, jeg vet ikke helt, sier Sheila. –Vi får veiledning av fagfolk i vår daglige oppfølging av Simon, og vi har selvsagt reist sak mot familien. Inntil videre bor han her hos oss, og kanskje vil han etter hvert kunne begynne på skolen vår eller i en annen lokal skole. Vi skal uansett ta ansvar for at Simon får et tryggere og bedre liv nå, og at han følges opp så lenge det er nødvendig, kanskje fram til han blir voksen. Mye er avhengig av om det melder seg noen foreldre, og om de eventuelt er i stand til å gi Simon et bedre liv. Vi opplever ganske ofte at vi gjennom dialog og samarbeid med familier klarer å få til gode gjenforeninger mellom fattige familier og barn som har rømt hjemmefra eller blir plassert ut som barnehushjelper.
- APSA har mange ulike samarbeidspartnere, og hver gang det dukker opp slike saker som Simons, er det flere partnere som legger til rette for opphold i barnehjem eller fosterfamilier, avslutter Sheila. - Andre ganger er det behov for enklere tiltak i samarbeid med barnas familier. Det er i et samspill mellom byens egne myndigheter og organisasjoner som APSA at tusenvis at barn får hjelp hvert eneste år, bare i denne byen.
|
Nyheter fra FORUT2011-09-23 Interessekonflikt i sentrum2011-09-19 Erklæring allerede vedtatt2011-09-19 FORUT på FNs høynivåmøte2011-08-09 Ti millioner mennesker rammet av tørken2011-08-03 Hyllest til rosemarsj2011-07-25 FORUT kondolerer2011-07-14 Urbane Totninger med ny, stor gave
|
|
FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling |