FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  På parti med barna

På parti med barna

CWC (India) arbeider for å nære og styrke et deltakende demokrati som gjør det mulig for medlemmer av det sivile samfunn på alle nivå å være aktive deltakere. Dette innebærer å sette barn i stand til å fremme egne saker og få voksne til å innse at barn også er samfunnsborgere.
28.07.2009
Ellen Bjølseth

 

Kavita Ratna fra vår gode partner CWC i India har god kontakt med barna
Kavita Ratna fra vår gode partner CWC i India har god kontakt med barna
CWCs syn på barnearbeid kan virke spesielt på oss i Norge fordi de ikke umiddelbart fordømmer alle former for barnearbeid.CWC er imot barnearbeid, men ikke imot barn som er tvunget til å arbeide. De står på barnas side. Den viktigste oppgaven er derfor å sørge for virkelige, gjennomførbare, bedre alternativer for barn som blir utnyttet. Derfor krever de ”barnerettighetsvennlige strategier” for å håndtere barnearbeid – og IKKE at barnearbeid legaliseres.

  1. CWC tror at helhetlige strategier på ”tilbudssiden” er avgjørende hvis man skal få til reelle løsninger for barna og deres familier. CWC har gjennomført slike strategier og har dermed opprettet ”barnearbeidsfrie” soner.
 
Ved å forby barnearbeid uten å se på hva de bakenforliggende årsakene er, kan man gjøre vondt verre og tvinge barna ut i verre alternativer. CWC viser til et grelt eksempel fra Bangladesh. USA-senator Harkin fikk igjennom et lovforslag mot import av varer produsert av barn. Det førte til at et stort antall barn mistet jobben og ble skjøvet ut i mindre synlig virksomhet som prostitusjon. Man kan altså ikke frata barn arbeidet uten at de har andre muligheter for å overleve.
 
CWC mener at barn selv vet hva som er bra eller ikke bra for dem og at de dermed må få være med og bestemme om de vil påta seg arbeidsoppgaver og hva slags arbeidsoppgaver de regner som akseptable. CWCs definisjon av barnearbeid er: ”All aktivitet som hindrer vekst og utvikling hos barn, er barnearbeid”. De vil på ingen måte legalisere barnearbeid, men mener at en del arbeidsoppgaver kan bidra til barns utvikling. Også hos middelklassefamilier er det vanlig å bi barn arbeidsoppgaver i familien. CWCs standpunkt er at strategier som fratar barnet selvbestemmelsesrett, som ikke beskytter barnet, som ikke sørger for å dekke barnets grunnleggende behov og som ikke har noen verdi for deres personlighetsutvikling, er i strid med barnerettighetene.
 
Møte i barnefagforeningen
Møte i barnefagforeningen
En usvikelig tro på at barn har mye å bidra med når det gjelder forhold som påvirker deres liv og utfoldelse, har fått CWC til å hjelpe frem barnedemokrati. Det innebærer at det er blitt opprettet barnekommunestyrer (Makkala panchayat) i flere lokalsamfunn i delstaten Karnataka. Barnekommunestyrene består av valgte representanter som behandler saker som vedrører barn og lokalmiljøet. Sakene legges frem for de ordinære kommunestyrene, som behandler dem på lik linje med andre saker. Dokumentasjon er viktig når saker behandles og sendes videre til de voksne. Vil barna for eksempel få laget en klopp eller liten bro over et elvefar, kartlegger de først farene ved å krysse bekken, som kan bli til en veritabel elv i regntiden.
 
I samme ånd er det også opprettet barnefagforeninger, der problemer knyttet til arbeidssituasjonen tas opp. Barna har en høy grad av yrkesstolthet, men samtidig er en av hovedoppgavene å virke for at arbeidet ikke tar for mange timer av døgnet, at det blir tid til skolegang og fritid og at oppgavene ikke er farlige for liv og helse.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD