FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Mor som tenåring

Mor som tenåring

- Jentene er for unge til bli mødre, men slik er tradisjonen her. Det er vanlig at de får sitt første barn i 15-16-årsalderen. Vi prøver å påvirke dem til å vente, men grunnfestede tradisjoner er det vanskelig å endre. Dette sier Isato Conteh, som er «jordmor» på landsbygda i Sierra Leone.
15.12.2004
Morten Lønstad
Helsearbeidere: Helsesøster Aminata Sesay og jordmor Isato Conteh.
Isato er en av de mange lokale jordmødrene som har fått opplæring gjennom det lokale helseprogrammet. Sammen med et førtitalls andre jordmødre driver hun oppfølging av gravide kvinner og generell helseopplysning ute i landsbyene. – Vi prøver å motivere de unge jentene til å vente med å få barn, men det er vanskelig å endre kjønnsroller og adferdsmønstre, forteller hun. Det er også tilfelle når det gjelder bruk av kondom. Menn har tilbud om gratis kondomer, men de fleste lar være å bruke dem. – Selv om bruk av kondomer er viktig både for å unngå graviditet og for å beskytte seg mot hiv og aids, er menn avvisende til å bruke slik beskyttelse. De bruker både religiøse og personlige motiver for å la være å bruke kondomer. Hva kvinnene syns om dette har dessverre liten betydning, sier hun.

Femten år og mor
15 år: Femten år gamle Mariatu Turay er syv måneder på vei.
Mariatu Turay er femten år. Hun er sju måneder på vei med sitt første barn. Hun forteller at hun har hatt en del plager under graviditeten og at hun gleder seg til fødselen. – Jeg har fått god oppfølging av Isato Conteh, som har gitt gode råd om kosthold og hygiene, forteller hun og avslører at hun ønsker seg fem barn. Maiathu har aldri gått på skolen. Nå skal hun flytte sammen med mannen som er faren til barnet. Han er bonde i Mabongisseh, og Mariatu ser for seg et liv på åkrene og i hjemmet i landsbyen.

Seksten år gamle Isato Sankoh er åtte måneder på vei. I motsetning til Mariatu er hun ikke glad for å bli mor så tidlig. – Det var ikke meningen, er hennes korte kommentar til det. Isato forteller at hun gikk på skole til og med fjerde klasse. Faren til barnet bor i en annen landsby, og så snart fødselen er unnagjort, er planen å flytte sammen med ham. Mannen er bonde og forretningsmann, og Isato ser også for seg ei framtid som aktiv i jordbruket. – Jeg kan understreke viktigheten av riktig kosthold og hygiene under graviditeten, siden jeg var uforsiktig med drikkevannet da jeg var på besøk i hovedstaden Freetown for noen uker siden, sier hun. Hun pådro seg kolera, men fikk behandling og er nå bra igjen.

Jordmødre har viktig rolle
De unge gravide får god oppfølging fra jordmødrene. – Vi har tett kontakt og de går regelmessig til kontroll. Hvis svangerskapet går problemfritt, møter vi de vordende mødrene fire til seks ganger. I tillegg får de hjelp under fødselen, forteller Isato Conteh.
– Vi driver opplysning om riktig kosthold og god hygiene, og vi gir råd til kvinnene om ikke å delta i tungt arbeid under graviditeten, sier hun. Jordmoropplæringa har også medført store forandringer når det gjelder selve fødselsprosedyrene. – Alt medisinsk utstyr steriliseres i kokende vann for å unngå smitte og farlige infeksjoner. Kvinnen føder ikke lenger på bakken og det brukes rent og varmt vann under fødselen, sier Isato.

FORUT bygger helsestasjon
Aminata Sesay er helsesøster og koordinator for jordmoropplæringa. Hun er stolt av jordmorkorpset sitt og resultatene de kan vise til som en følge av bevisst opplæring. Det fødes i gjennomsnitt fem, seks barn hver måned i Mabongisseh-området. – De siste to årene har vi ikke hatt én fødsel hvor det har gått galt i dette området, sier hun stolt. Barseldødeligheten er stor i Sierra Leone. Spebarnsdødeligheten er på nærmere 20 prosent, og nesten tre av ti barn dør før det har fylt fem år. – Erfaringa vår er at det egentlig er lite som skal til for å forbedre denne dystre statistikken, sier Aminata, som også bekrefter at barnedødeligheten for dem under fem har gått drastisk ned i Mabongisseh og de andre landsbyene som omfattes av jordmoropplæringsprogrammet.

Nå er den nye helsestasjonen i Mabongisseh ferdig bygd. Etter planen skal den åpnes i desember. Helsestasjonen vil inneholde fødestue, slik at de unge mødrene kan føde under enda tryggere omgivelser. Ved helsestasjonen vil det også være en liten klinikk der syke kan få behandling og medisiner og barn vaksineres
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD