Hjem
Stilling ledig
Nyheter
Prosjektland
Sri Lanka
India
Nepal
Sierra Leone
Malawi
Temaer
Kampanjer
FORUTs barneaksjon Indrani
Bakgrunnsstoff
Bilder
Fortellinger
Spill, oppgaver, oppskrifter
Fra barnehager og skoler
Skoleløpet
Kampanjenyheter
Støtt FORUT
FORUT-partner
FORUT prosjektpartner
FORUT-nytt/Publikasjoner
English
Nettbutikk
Lenker
|
Home > Prosjektland > Nepal > Kvinner ut av røykfylte kjøkken
FORUT i Khopachagu, februar 2010
Kvinner ut av røykfylte kjøkkenFORUTs Dolakha-prosjekt i Nepal har en klar kvinneprofil. En av strategiene for å styrke kvinners situasjon er å gjennomføre kurs for kvinner der de får opplæring i alt fra å lese og skrive til planlegging av utviklingstiltak i området der de bor.
06.04.2010
Khopachagu er en av fem bygder i denne delen av Dolakha-distriktet som omfattes av prosjektet som FORUT gjennomfører i samarbeid med CWIN og Tuki. I Khopachagu, som har ca 2000 mennesker i en relativt spredt bebyggelse oppover den terrasserte fjellsida, er det etablert kvinnegrupper. 100 kvinner deltar i fem ulike grupper, hvilket betyr at om lag en fjerdedel av husstandene er representert. Hver gruppe består av om lag tjue kvinner som i et snaut år har møttes to timer hver dag for å få ny kunnskap og diskutere problemer og utfordringer i hverdagen og hvordan disse kan løses. Gruppene har vært ledet av unge kvinner som har fått opplæring. Disse lederne er plukket ut fordi de har minst tolvårig utdanning. Lederne ble jevnlig kurset i relevante temaer som barnerettigheter, kvinnerettigheter, regnskapsføring, helse og hygiene osv. Jayanthi og Anita
Både kvinner og menn er svært fornøyde med kvinnesatsingen. Fortsatt er det kvinnene som har ansvaret på kjøkkenet, men de kan fortelle at de etter at de ble med i gruppene står opp og uttaler seg i forsamlinger. De har fått økt selvtillit, har blitt mer kunnskapsrike og blir respektert på en annen måte enn før. Flere av kvinnene fortalte at de til og med har henvendt seg til lokale offentlige kontorer og lagt fram krav om bruk av kommunens svært begrensede budsjetter. Blant annet fikk de støtte til opplæring i sparing, og atten kvinner er nå i gang med et tremåneders opplæringsprogram.
- Etter at vi hadde avsluttet dette programmet, møttes alle lederne for å summere opp og dele våre erfaringer, forteller Anita, og fortsetter. - Resultatet var at vi utviklet en manual for arbeidet med kvinnegruppene, der pensum er utarbeidet av gruppene selv. Vi ser fram i mot å fortsette med fase to av opplæringa, og den vil bli mer avansert og enda mer utviklende for kvinnene, avslutter hun.
Vellykket mobiliseringMobilisering av kvinner har vært meget vellykket. Kvinnene selv uttaler at de har fått økt selvtillit og at de nå deltar i samfunnsliv på en helt annen måte. De tar ordet i forsamlinger, har evne til å uttrykke seg og blir respektert på en helt annen måte. Menn gir foreløpig uttrykk for å sette pris på forandringene. Kvinnene har blitt i stand til å formidle sine behov og delta i debatter om prioritering av tiltak som er viktig for utviklingen av lokalsamfunnet. Kvinnekursene skal fortsett i neste fase av prosjektet.
|
Nyheter fra FORUT2011-09-23 Interessekonflikt i sentrum2011-09-19 Erklæring allerede vedtatt2011-09-19 FORUT på FNs høynivåmøte2011-08-09 Ti millioner mennesker rammet av tørken2011-08-03 Hyllest til rosemarsj2011-07-25 FORUT kondolerer2011-07-14 Urbane Totninger med ny, stor gave
|
|
FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling |