FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Internasjonal uke på Gjøvik og Hamar

Internasjonal uke på Gjøvik og Hamar

I tiden 5.- 11. juni arrangerte Utenriksdepartementet og FN-sambandet i samarbeid med Gjøvik og Hamar kommuner en internasjonal uke i jøsdistriktet. Flere organisasjoner var også med som lokale samarbeidspartnere, deriblant FORUT. I løpet av uken var det over sytti små og store arrangementer og tilstelninger i de to mjøsbyene. Fokus for uken var tusenårsmål nummer åtte, nemlig å bygge et globalt partnerskap for utvikling gjennom økt bistand, rettferdige handelsregler og sletting av gjeld for utviklingslandene. Spennvidden på programmene var likevel stor og dekket adskillig flere temaer med internasjonalt og globalt tilsnitt.
03.07.2004
Internasjonal uke: Amadou Cissé og Amadou Ndiaye fra Senegal møtte bistandsminister Hilde Frafjord Johnson på et møte i løpet av uka.


Norsk og unorsk i barnehagen



– Finnes det noe norskere enn en norsk barnehage? Har du tenkt over hvor like alle barnehager er rundt om i landet? Barnehagene er bygget over samme lest og er utrolig norske, sa Katrine Giæver fra Bydel Gamle Oslo på et seminar for barnehageansatte under Internasjonal uke.

Av Ellen Bjølseth

Katrine Giæver påpekte mange mindre og større kulturelle kollisjoner i sitt foredrag på seminaret med tittelen ”Flerkulturelt arbeid i barnehagen”. – Politikere tror at integrering foregår når barnet plasseres i barnehagen, men det er da det begynner, sa hun videre. - Samspillet med foreldrene kan bli vanskelig fordi referansebakgrunnen er så forskjellig. Vi tar mye for gitt som foreldre med annen etnisk bakgrunn enn den norske trenger forklaring på. En kilde til undring er den norske trangen til friluftsliv. For mennesker fra land langt mot sør er det ubegripelig at både barn og voksne skal være ute i snø og blest når det er godt og varmt inne. De blir jo også forkjølet av det!

Barnehageseminar: FORUTs leder i Sierra Leone, Lucinda Amara.
Katrine Giæver påpekte at det er viktig å snakke om forskjeller og mye bedre enn å tie dem i hjel. Noen ganger står våre egne tabuer i veien. Vi blir redde for å ta opp temaer som virker fremmede og kanskje litt skremmende for oss. Barn som ikke snakker norsk hjemme lærer mye fortere norsk i barnehagen hvis de kan snakke om noe de har gode referanser til, for eksempel Koranen.

Lucinda Amara fra Sierra Leone fortalte litt om hvordan det er å være barn i hennes hjemland. Det finnes bare ytterst få barnehager. De er private, dyre og forbeholdt noen få, rike familier og forekommer bare i de store byene. På grunn av stor fattigdom er skoleverket dårlig utbygd, og mange barn får aldri gå på skolen. I familier hvor de bare har råd til å sende ett barn på skolen, velger de alltid en gutt. Det er vanskelig for lærere å klare seg på bygda med den lille lønnen de mottar, og mange flytter inn til byene. Det satses nå på å snu den negative utviklingen, og FORUT skal blant annet bygge 19 skoler de nærmeste årene.


Hjarteleg møte med FORUT-partnerane



Partnermøte: Ebraima Manneh frå IOGT Gambia og Amadou Cissé frå FORUT Senegal i munter passiar med to av FORUTs heimlege støttespelarar, Johanne Husø og Anna Velve.
På eit ope møte i Gjøvik fekk FORUTs trufaste støttespelarar og andre interesserte sjansen til å møte utsendingar frå alle organisasjonane i Afrika og Asia som FORUT samarbeider med. Den første delen av møtet tok for seg tilhøva for barn og unge i India og Nepal. Deltakarane fekk høyre om årsaker til barnearbeid og kva som skjer med familiar og lokalsamfunn når fattigdomen bit seg fast. Child Workers in Nepal (CWIN) la fram urovekkande tal for situasjonen i heimlandet, kor trøysteslaus fattigdom og ein tilsynelatande uendeleg borgarkrig gjer livet stadig vanskelegare for alle – ikkje minst barn som frå før av er i ein utsett posisjon.

Etter dei innleiande presentasjonane og eit fint musikalsk bidrag av Ulrik Almås på cello, var salen open for fri meiningsutvekling, spørsmål og uformelle samtaler mellom heimlege bidragsytarar og dei langvegsfarande gjestane – det heile understøtta av ein enkel fruktbuffet og friskt mineralvatn!


Hyggelig møte med bistandsministeren



Ministermøte: Ayamma, tidligere barnearbeider fra India, fikk hilse på Hilde Frafjord Johnson, her sammen med andre representanter for organisasjonen CWC.
Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson inviterte aktører under Internasjonal uke til en hyggelig mottakelse på Hamar den siste dagen før arrangementet var til ende. FORUT hadde med seg sine utenlandske gjester, som tydelig satte pris på å få hilse på ministeren. De benyttet også anledningen til å få sagt noen få ord om sitt eget arbeid i hjemlandet.

I am the Prime Minister



De ble nok overrasket over hvor kort avstanden mellom folket og makteliten er i Norge, de to indiske ungdommene Ayamma og Nagaraj som nylig var på besøk på Stortinget. De var invitert av FORUTs tidligere styremedlem, stortingsrepresentant Knut Storberget. Under møtet med ham kommer Kjell Magne Bondevik forbi, og Storberget spør om han kan komme bort litt.

Ayamma og Nagaraj sperret nok øynene ekstra opp da Bondevik presenterte seg og sa: I am the Prime Minister.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD