FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  FORUT forlater Gambia

FORUT forlater Gambia

Et viktig kapittel i FORUTs historie er avsluttet. Den 1. juli i år ble FORUT i Gambia formelt avviklet som et bistandsprosjekt.
22.09.2004
Ellen Bjølseth
Helsearbeidere: To stolte helsearbeidere som gjør en god innsats i hver sin landsby.
Da FORUT ble etablert i 1981, var Gambia allerede et samarbeidsland gjennom IOGTs engasjement. Innsatsen har vært fokusert rundt lokalsamfunnsutvikling med vekt på å få til bærekraftig landbruk. FORUT-nytt spør internasjonal prosjektkoordinator, Jorid Almås, om hvorfor samarbeidet nå avvikles.

– FORUT har vært til stede i Gambia gjennom en årrekke, og ingen bistandsprosjekter varer evig. Målet for et bistandsprosjekt bør være tidsbegrenset, og for norsk bistand er det også et mål å konsentrere innsatsen mest mulig. Gambia er ikke lenger blant de prioriterte landene, og i forhandlingene om ny femårsavtale med NORAD ble vi bedt om å avvikle i Gambia. Ressursene vi sparer på den måten vil i stedet bli benyttet i Sierra Leone.

Noen av de ansatte i FORUT Gambia har dannet en lokal organisasjon som skal jobbe videre med de landsbyene der FORUT var engasjert. Landsbyene har gitt den nye organisasjonen mandat til å videreføre arbeidet. De vil søke økonomisk støtte fra andre bistandsorganisasjoner i Vest-Afrika og FN-organisasjoner. En kontrakt er allerede undertegnet om videreføring av spare- og låneordningen som FORUT har vært med på å bygge opp.

Ny stab: Den nye, selvstendige organisasjonen som vil drive arbeidet videre er utgått i fra «gamle» FORUT.
Denne spare- og låneordningen, som kalles VISACA, er det eneste kredittilbudet fattige på landbygda har. Den gir dem mulighet til å starte næringsvirksomhet i det små. Ordningen er spesielt rettet mot kvinner, og mange har benyttet seg av tilbudet til å investere i blant annet småbutikker. Med lån kan de kjøpe inn varer i store kvanta og få en brukbar fortjeneste. VISACA har stor betydning. Kredittmulighetene skaper sterke kvinner som får en posisjon i lokalsamfunnet, og dette gir ringvirkninger for hele familien. Penger gir økt status, og når kvinner deltar i avgjørelser i landsbyene, blir det lagt større vekt på helse og skolegang.

Landsbyene styres av landsbyråd. Disse rådene er en del av det offentlige systemet, og det er umulig å drive bistandsprosjekter uten at de er godkjent av rådene. Ofte mangler medlemmene kompetanse og kunnskap, og FORUT har blant annet drevet opplæring og kursing av rådsmedlemmer. Gjennom å styrke landsbyrådene, blir de selv blant annet bedre i stand til å prioritere hva de skal satse på. Noen av rådene er blitt veldig gode og i stand til å målbære sine behov overfor myndighetene.

Andre resultater av FORUTs virksomhet er etablering og utbygging av frukt- og grønnsakhager. Det viktigste her er tilgangen på mer variert mat og dermed bedre ernæring, særlig for barna. Eventuelt overskudd selges og gir en inntekt. Det er også boret mange brønner som både sikrer rent drikkevann og vann til hagene. Brønnene sparer kvinner og barn for mye tid og mye slit i og med at det er de som har ansvaret for å hente vann. Arbeidsbesparende er også de elektriske kvernene som mange landsbyer har fått og som brukes til å male korn, særlig hirse, som ellers er veldig tidkrevende. Dette kan kanskje sammenlignes med da vaskemaskinen kom til norske husholdninger.

I 1985 bygget FORUT et kurssenter i Kerewan på nordbredden av Gambia-floden. Senteret er blitt brukt til utstrakt kursvirksomhet og har også en overnattingsavdeling eller gjestehus. I tilknytning til senteret ble det anlagt en planteskole med forsøksvirksomhet for å finne fram til plantesorter som egner seg for det lokale klimaet. Det ble blant annet igangsatt dyrking av ulike tresorter for å finne ut hvilke sorter som ga best resultat. Deretter ble det plantet til inngjerdede skogsteiger ved landsbyene for å få frukt, ved til matlaging og virke til bygningsmaterialer. En tilleggseffekt av denne treplantingen ute i landsbyene var at det hindret utpining av jorda etter intensiv dyrking av peanøtter for eksport. Det er også bygget helsestasjoner på nordbredden og utdannet helsearbeidere, slik at hver landsby har sin egen helsearbeider.

Musa Jeng: Leder for FORUT Gambia, Musa Jeng, takkes for sin mangeårige innsats av generalsekretær Terje Heggernes med diplom og et vakker fat fra Gjøvik Glassverk.
Satsingen på kvinner innebar blant annet egne kurs i lesing, skriving og regning. Det er en kolossal forskjell på å kunne lese og ikke å kunne lese, og det er aldri for sent å lære. En slik kunnskap er viktig når man skal låne penger. Man kan da notere seg hvor mye som er lånt, hvor mye som er betalt tilbake og hvor mye som gjenstår. Det er viktig ved legebesøk at man kan lese resepter og bruksanvisninger. Lesingen gir økt selvtillit og uavhengighet ved at kvinnene ikke behøver å spørre andre. UNICEF vil overta denne kursvirksomheten.

Musa Jeng har vært tilknyttet FORUT i Gambia helt fra prosjektene ble drevet av IOGT. Fra 1998 har han vært nasjonal leder. Musa er også med som leder av den nye organisasjonen som nå skal videreføre FORUTs arbeid.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD