FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2003 >  For barn, av barn

For barn, av barn

«De voksne forstår ikke realitetene i de problemene som barn møter. Vi barn må tåle konsekvensene når myndighetene ikke utarbeider eller setter i verk tiltak for barn. Derfor må vi delta og informere myndighetene om det vi er opptatt av, slik at vi kan hjelpe dem til å utforme tiltak som er tilpasset oss barn.»
Madurai Veeran og Manjula fra Nasjonalbevegelsen for barnearbeidere i India
26.11.2003
Kavita Ratna, CWC / Jorid Almås
Barnekonvensjonen
En komité av indiske barnearbeidere har laget en rapport om sine levekår til FN, forteller Kavita Ratna i CWC. Alle land som har ratifisert FNs barnekonvensjon må levere en rapport hvert femte år om hvilke skritt myndighetene har tatt for å iverksette konvensjonen. Indias myndigheter skal levere sin første rapport i januar 2004. FNs komité for barns rettigheter – UNCRC - i Genève har tatt initiativ til en alternativ rapporteringsprosess for å høre hva frivillige organisasjoner og andre aktører i det sivile samfunn mener om myndighetenes innsats for å ta i bruk barnekonvensjonen i statlige programmer og tiltak. Komitéen vil deretter be myndighetene om å kommentere de sakene som blir tatt opp i den alternative rapporteringsprosessen.

Invitert til Genève
Madurai Veeran og Manjula representerer barnearbeidere i en nasjonal bevegelse for barnearbeidere i India. De deltok i den indiske delegasjonen som var invitert til FNs komité for barns rettigheter i Genève for å presentere alternative rapporter. Disse to barna var de eneste barna som deltok i delegasjonen. Den nasjonale bevegelsen består av ni medlemsorganisasjoner fra fire indiske delstater og har over 14 000 barnearbeidere som medlemmer. Medlemmene er barn under 18 år. De bor i byer og på landsbygda, de tilhører ulike etniske grupper, kaster og religioner. Barna har alle slags jobber og mange av dem kombinerer jobb og skolegang.

Barna anbefaler
For å få hjelp til de problemene barna har hjemme, som handler om omsorgssvikt, alkoholproblemer og overgrep, foreslår barna at det opprettes et mer omfattende støtteapparat enn det som finnes i dag, med nødtelefon og barneombud.
I arbeidslivet handler barnas problemer ofte om dårlige arbeidsforhold, lave lønninger, utnyttelse på arbeidsplassen, mangel på beskyttelse og liten påvirkningsmulighet på egen arbeidssituasjon. Barna anbefaler at myndighetene utarbeider realistiske alternativer til barnearbeid for å forhindre at barn begynner å jobbe, og for at de skal bli værende i skolen. Barna burde selv være med på å utarbeide slike alternativer. Gitt at barnearbeid ikke er noe som kan avskaffes over natta så anbefaler de at myndighetene støtter barn som organiserer seg, og at myndighetene oppfordrer arbeidsgivere til å støtte opp om barn som organiserer seg.
Det finnes en rekke årsaker til at barn ikke går på skole, blant annet skjer det en diskriminering mot jenter, funksjonshemmede og lavkastebarn. I tillegg til at alle skal behandles med samme respekt på skolen, vil også barna at skolen skal tilpasse seg den virkeligheten som barn som arbeider lever i. Det betyr en mer fleksibel og hensiktsmessig skole som kan tilby kveldsundervisning for barn som jobber om dagen.
På mange områder har barna helt klare oppfatninger om hvordan samfunnet kan bli mer barnevennlig. FNs komité for barns rettigheter ga sin tilslutning til at de forholdene som barna har satt fokus på i sin rapport var viktige, og at det vil bli tatt opp med de indiske myndighetene når høringen begynner i januar 2004.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD