Hjem
Stilling ledig
Nyheter
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
Prosjektland
Temaer
Kampanjer
FORUTs barneaksjon Indrani
Bakgrunnsstoff
Bilder
Fortellinger
Spill, oppgaver, oppskrifter
Fra barnehager og skoler
Skoleløpet
Kampanjenyheter
Støtt FORUT
FORUT-partner
FORUT prosjektpartner
FORUT-nytt/Publikasjoner
English
Nettbutikk
Lenker
|
Home > Nyheter > 2009 > Entreprenører for staten eller selvstendige aktører
Om frivillige organisasjoners rolle i utviklingsarbeid
Entreprenører for staten eller selvstendige aktørerJeg har tidligere argumentert for viktigheten av at frivillige organisasjoner som FORUT driver utviklings- og solidaritetsarbeid i land i Sør. Med regjeringas utviklingsmelding, som nylig ble lagt fram, er denne tematikken på nytt aktuell.
13.03.2009
FORUT deler ut nødhjelpspakker til flomrammede
Organisasjoner som FORUT, Kirkens nødhjelp, Røde Kors og Norsk folkehjelp har lange tradisjoner for å drive utviklingsarbeid i land i Sør, og en betydelig del av denne virksomheten er drevet med statlige penger. Bakgrunnen for dette er blant annet at organisasjonene har tatt med seg en betydelig egenverdi inn i dette arbeidet i egenskap av å være engasjerte, dyktige og troverdige endringsagenter i forhold til fattigdom og konflikt. Vil regjeringa virkelig kvitte seg med denne ressursen?
Ved siden av innholdet i utviklingsmeldinga er det også en annen årsak til å stille dette spørsmålet, og det er et økende press på at organisasjonene skal drive arbeid med dokumenterte effekter. Dette har problematiske implikasjoner. Det har selvfølgelig – og med rette – hele tida blitt stilt kompetansekrav til arbeidet vi har gjort. Men de siste åra har disse krava blitt skjerpa og har endra karakter. Denne endringa har innebåret et fokus på effektiviteten til våre prosjekter og arbeidsmetoder – et fokus vi har tatt imot med åpne armer fordi vi alle vil gjøre en best mulig jobb. Imidlertid er det en fare for at dette fokuset – med fokus på evalueringer og dokumenterte effekter – potensielt kan redusere oss til entreprenører for staten, til hvilke som helst konsulenter for norske myndigheters målsettinger. Med andre ord: Vi står i fare for å miste vår egenart. Samtidig står norsk utviklingshjelp i fare for å miste sitt mangfold! Hvis alle skal gjøre det samme, hva vil da være forskjellen på FORUT og Kirkens nødhjelp eller Redd Barna? Det er en fare her for at man kaster barnet ut med badevannet, og ender opp med en situasjon der mangfoldet er borte i utviklingsarbeidet, der alle gjør nøyaktig det samme.
I tilleggtil mangfoldstår våre organisasjoner for en annen viktig verdi på utviklingsfeltet, nemlig å opprettholde den store oppslutningen utviklingshjelp har i Norge. Stortinget bevilger hvert år opp mot én prosent av bruttonasjonalproduktet til bistand. Dette er mye penger, og forutsetningen for at politikerne kan vedta dette hvert år, er at folk er enige i at dette er en fornuftig bruk av penger. Her spiller de frivillige organisasjonene en viktig rolle i og med at vi, gjennom vårt mangfold og vår nærhet til folk, fungerer som en konstant påminnelse om at vi alle har et sosialt og moralsk ansvar for at folk verden over har muligheten til å leve liv preget av fred og frihet, og ikke mangler grunnleggende menneskerettigheter. Det blir viktig framover å overbevise norske myndigheter om at vi fortsatt må spille en viktig rolle for å gjøre verden til et bedre sted for verdens fattige.
|
Nyheter fra FORUT2011-09-23 Interessekonflikt i sentrum2011-09-19 Erklæring allerede vedtatt2011-09-19 FORUT på FNs høynivåmøte2011-08-09 Ti millioner mennesker rammet av tørken2011-08-03 Hyllest til rosemarsj2011-07-25 FORUT kondolerer2011-07-14 Urbane Totninger med ny, stor gave
|
|
FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling |