FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Drømmeskolen

Drømmeskolen

APSAs nye skolebygg har fått navnet «drømmeskolen». Det ble tatt i bruk i juli, og omtrent 250 barn som bor på Nammane har fått en ny skole. Nå kan APSA gi et tilbud til flere barnearbeidere, gatebarn og barn som har gitt opp skolen av ulike grunner. Skolen har et tilbud som passer alle barn, uansett hva de har gått glipp av før. Alle barn har rett til utdanning sier FNs barnekonvensjon. APSA gjør noe med det i praksis!
04.12.2003
Jorid Almås
Drømmeskolen: : Harmonisk og vakker, men også praktisk og en god arbeidsplass
De siste årene har det blitt stadig trangere om plassen på APSAs kombinerte barnehjem og skole – Nammane. Antall barn som kommer til Nammane øker år for år. Klasserommene brukes som sovesaler om natta, og med et stadig økende antall barn som trenger plass til både undervisning og til å sove var behovet blitt stort for et nytt skolebygg.

En demokratisk prosess for barn og voksne
Barna som bor på Nammane lærer hva demokrati betyr gjennom praktisk øvelse. En gang i uka samles barna og diskuterer det de synes ikke fungerer på Nammane og hvordan det kan forandres på. Alle oppfordres til å si hva de synes, og alle forslag blir grundig diskutert. Deretter blir forslagene presentert for de ansatte gjennom valgte representanter for barna.

Nå som de skulle bygge ny skole var det viktig at både barna og alle ansatte skulle være med og bestemme hvordan den nye skolen skulle bli. Barna brukte litt tid på å forstå at de kunne drømme seg fram til en skole som ikke behøvde å ligne på de offentlige skolene som mange av dem kjente til fra før. Da de først forstod at de kunne tenke helt fritt, var det ingen ting som kunne stoppe dem, da strømmet idéene og forslagene på. Alle de ansatte har vært involvert på samme måte og diskutert de ulike behovene de har og hva som det kunne gå an å få til med en ny skole.

Harmoni
Bruk og nytte og praktiske løsninger er det viktig å ta hensyn til, men at huset er harmonisk og vakkert å se på er minst like viktig for nytten og for trivselen, synes de hos APSA. Arkitekten, entreprenøren, barna og de som jobber hos APSA har tenkt mye på hvordan det skulle bli et harmonisk og vakkert hus. Huset er bygget i murstein i to etasjer og har en takterrasse med tak (uten vegger) som er et flott og luftig klasserom på de varmeste dagene. Korridorene mellom klasserommene er delvis åpne mot skolegården og har delvis yttervegger med vinduer. Dette gir god gjennomlufting. Gjennombrutte rekkverk som dekorasjon, bueganger og uvanlige vinkler er med på å gjøre skolen spennende og harmonisk, samtidig som det er tatt hensyn til de prinsippene for harmoni som etterstrebes i tradisjonell indisk byggeskikk. Huset skulle være både innbydende og en god arbeidsplass for barn og voksne, og det har på alle måter blitt en flott skole.

Noe som passer for alle
Barn som ikke har gått på skole på en stund kan hente seg inn igjen gjennom APSAs overgangsklasse. Alle nykommere til APSA starter her, og her blir interessene og ferdighetene deres vurdert for å se hvilket opplegg som passer best for hvert enkelt barn. Den formelle utdanningen består av nødvendige forberedelser til de obligatoriske sjuende- og tiendeklasseeksamener som kan tas i både engelsk og kannada (det lokale språket i delstaten Karnataka). Karnatakas åpne skole og Den nasjonale åpne skole er en undervismodell som myndighetene har utviklet for barn som har behov for fleksible løsninger. Systemet ble opprinnelig utviklet for barnegenier og barn som driver idrett på et høyt nivå og som hadde behov for spesielle tilpasninger. Det viser seg også å passe bra for barnearbeidere og andre barn som har behov for fleksible løsninger av helt andre årsaker enn barna i middel- og overklassen. I tillegg til vanlige fag lærer barna også om helse, overgangen fra barn til voksen, kreativitet, kultur, idrett og lek. De reiser på besøk utenfor skolen for å bli kjent med samfunnet rundt seg. Drømmeskolen har altså et bredt tilbud som skal kunne gi alle en mulighet til å få undervisning på sitt nivå, uansett hvor gamle barna er eller hvor mange år de har gått glipp av skolegang.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD