FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  De glemte flyktningene

De glemte flyktningene

Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot Gaza og Israel, er det få som husker på internflyktningene nord i Sri Lanka, der regjeringshæren nå ser ut til å få overtaket på tamiltigrene (LTTE). De siste ukene har regjeringshæren rykket frem fra nord, vest og sør, og store landområder som tidligere var under LTTEs kontroll er nå erobret av den srilankiske hæren.
12.01.2009

I kampens hete er sivilbefolkningen i dette stadig skrumpende området (Vanni) inneklemt mellom de stridende partene med bare ytterst begrenset tilgang til hjelp fra humanitære organisasjoner. Slik sett er knipetangmanøvren sammenlignbar med det som skjer på Gaza-stripen.

På flukt - igjen
På flukt - igjen
Internflyktningene i Vanni, som antas å være rundt 300 000 mennesker, drives stadig lengre østover i takt med regjeringshærens fremrykning. Regjeringshærens bombardement fra luft, artilleri og marine fører uten tvil til store lidelser og sivile tap, men det finnes ikke uavhengige kilder som kan bekrefte antallet drepte og skadde. I en ubekreftet melding anslår informerte kilder at dersom det blir trygt å gjøre det, kan opptil 100 000 sivile komme til å krysse grensen i løpet av kort tid for å unnslippe kamphandlingene. De siste meldingene tyder på intensivering av kampene. Regjeringshæren rykker nå fram langs flere frontavsnitt, blant annet mot Mullaitivu, som er den siste byen som LTTE kontrollerer. Det gjenstår ikke lenger områder hvor sivilbefolkningen kan føle seg trygge – skal regjeringen lykkes i å nedkjempe LTTE militært, må alle deler av Vanni erobres.  
 

Reisepass

De finnes ikke lenger noe humanitært apparat i området for å hjelpe krigsrammede menneskene. I september i fjor fikk alle internasjonale hjelpeorganisasjoner beskjed om å trekke seg ut av Vanni da myndighetene ikke lenger kunne garantere for deres sikkerhet. Reiseordren innebar også at organisasjonene måtte ta med seg det meste av utstyr (biler, PCer, telefoner, generatorer osv) så det ikke skulle falle i hendene på LTTE.
 

Menneskelige skjold?

Sivilbefolkningen har ikke fulgt de humanitære organisasjonene ut av krigsområdene, men trenger seg sammen på et område som stadig skrumper inn. Regjeringen mener at dette skyldes at LTTE ikke slipper dem ut, og at tamiltigrene bruker sivilbefolkningen som menneskelige skjold. LTTE på sin side hevder at folk er så redde for å falle i hendene på regjeringshæren og for den behandlingen de vil få hos dem, at de på tross av krigshandlingene foretrekker å bli igjen i LTTE-kontrollert område.     
 

Sivilbefolkningen må ut av krigssonen!

Internflyktningene i Vanni har vært på flukt i måneder og år – fra tidligere krigshandlinger, fra tsunamien og nå igjen fra nye krigshandlinger. Det har lenge vært slik at barn ikke får skolegang, og de blir sterkt traumatisert av bombingen. Kvinner og menn er utslitte. Regjeringen er samtidig helt klar på at de vil sette alt inn på å knuse LTTE en gang for alle. Det er derfor all grunn til å tro at stadig flere av internflyktningene nå vil bli direkte ofre for krigshandlinger i ukene som kommer.
 
I en pressemelding rett før helgen sier National Peace Council of Sri Lanka: ”Vi oppfordrer myndighetene til å be om internasjonal hjelp til å forhandle frem en humanitær korridor for sivile som ønsker å forlate krigssonen. Vi anmoder også om at frivillige organisasjoner får anledning til å bistå sivilbefolkningen som er fanget i det stadig skrumpende området som er under LTTEs kontroll.”
 
FORUT vil også på det sterkeste oppfordre de stridende parter om å vise hensyn og la sivilbefolkningen slippe ut av stridsområdene slik at de kan motta humanitær assistanse. Ingen tjener på menneskelig lidelse, og internflyktningene i Vanni har snart ikke mer å gå på. De humanitære hjelpeorganisasjonene står klare til å ta imot dem.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD