FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Barn, rent vann og fiske i fokus

Barn, rent vann og fiske i fokus

FORUTs hjelpearbeid er i ferd med å gå inn i en ny fase. Støtte til aktiviteter for barn, førskoler og ungdomsklubber, vann- og sanitæranlegg og fiskerisektoren står sentralt.
04.04.2005
Øystein Bakke
Reparasjon: FORUT har satt i gang reperasjon av fiskebåter flere steder i Sri Lanka.
FORUT er en ganske ny aktør i de østre delene av Sri Lanka. Etter flodbølgen var FORUT raskt ute og leverte nødhjelp både i områder organisasjonen var representert fra før og i nye områder, slik som Ampara og Batticaloa. Østkysten var svært hardt rammet av tsunamien, og her var det færre hjelpeorganisasjoner til stede fra før. Østkysten er også blant Sri Lankas fattigste områder. Behovet for hjelp var derfor formidabelt. FORUT har blant annet levert tre vannrenseanlegg i øst.

Hovedaktør
Vannforsyningen i øst krever stor innsats, både av FORUT og andre organisasjoner. Kabalen med å frakte vann fra vannrenseanlegg til vanntanker der leirbefolkningen kan hente vannet sitt krever mye innsats. Et problem er at hvis det settes opp for store vanntanker som skal dekke store grupper, fører dette til sløsing fra dem som bor nærmest slik at tanken er tom når de som bor lengst unna kommer dit. Utkjøring av vanntanker på traktortilhengere er derfor en prioritert oppgave.

- FORUT er hovedaktør på vann i Thirukkovil-området. Der har vi foreslått å plassere flere små tanker ut i landsbyene og la ei gruppe familier ta ansvaret for vedlikehold og vask av tankene. Vi driver tre vannanlegg i sør og skal sette i gang to anlegg til, forteller Kielland. På vannsiden har hun også assistanse fra den norsk-srilankiske ingeniøren Sivaharan Kanagasivam som i løpet av en måneds kontrakt like etter flodbølgen bidro til å montere alle FORUTs renseanlegg raskt og effektivt. Kanagasivam er nå tilbake i Sri Lanka på en ny kontrakt og skal bidra til at vannanleggene fortsetter å produsere vann uten driftsmessige problemer og at FORUTs innsats på vannsektoren styrkes.

Barn: Aktiviteter for barn har vært en viktig aktivitet for FORUT. Her er det fra en oppvisning for barn i samarbeid med Klovner uten grenser.
Barnefestival
Innsatsen for barn og unge har vært betydelig. FORUT har aktiviteter i 17 leirer og landsbyer i Batticaloa-distriktet og 15 i Ampara. Det er både barnehager og ungdomsklubber.

- Vi har støttet flere cricket-turneringer og formingsutstillinger, samt at vi er en av hovedaktørene i et stort samarbeid om en barnefestival i Batticaloa i mai for til sammen 3000 barn. Vår barne- og ungdomssatsing har vært et vellykket prosjekt, og vi får stor anerkjennelse både fra andre frivillige organisasjoner og fra lokale myndigheter for dette, rapporterer Trine Kielland, som også er FORUTs barnefaglig ansvarlige. Hun forteller at i tillegg til barneaktivitetene satser FORUT også på tiltak rettet mot de voksne. Det er opprettet enkle bibliotek med aviser og lesestoff i noen av leirene. I tillegg er det satt i gang både formelle og uformelle opplæringstiltak og sportsaktiviteter.

- Et annet viktig, psykososialt tiltak er å få folk tilbake i jobb, mener Kielland. Hun forteller at FORUT har bidratt med verktøy til 160 snekkere og 50 murerer, reparert og igangsatt reparasjon av rundt 80 fiskebåter og reparert vannpumper for bøndene.

- Småbrukerne er ei gruppe som er kommet helt i skyggen av fiskernes behov, minner Kielland oss om. Hun mener FORUT de tre siste månedene har vist at organisasjonen har kapasitet til å utvide virksomheten til nye områder i Sri Lanka.

- Vi har fått utnyttet kunnskapen og erfaringen vi har fra Sri Lanka på en positiv måte. Oppgavene og utfodringene er store her i øst, og dette området kan nok en gang vise seg å bli avgjørende i forhold til borgerkrigen, mener Kielland.

Under krontroll i Vanni
Fra det LTTE-kontrollerte Vanni-området melder FORUTs prosjekteleder, Arne Follerås, de fleste nå har flyttet inn i transittleire hvor hver familie har sitt eget hus. Husene er 4x6 meter med sementgulv, halv-vegger og tradisjonelle palmebladtak (kadjan). I dette området har alle transitt-leirene tilstrekkelige toaletter og vannforsyning. En mer ”permanent” vannforsyning er iferd med å komme på plass. FORUT har bygd toaletter for ca. 800 familier i Vanni.

- Det største problemet nå, slik jeg ser det, er å få i gang bærekraftige inntektsskapende aktiviteter. I 90% av tilfellene er dette fiske eller fiske-relatert virksomhet. En femdel av båtene ble ikke ødelagt i tsunamien, og disse har i noen grad kommet i bruk igjen. Vi er nå i ferd med å undertegne en avtale om reparasjon av 50 båter og 200 motorer som ble skadd i tsunamien, forteller Follårs.

Fiske i Jaffna
Også i Jaffna blir støtte til å få fiskrene på havet igjen et viktig område.

- Vi er i ferd med å definere en omfattende støttepakke til fiskerisektoren. Vi vil skaffe båter, motorer, garn og annet utstyr til et hundretalls fiskere i våre prosjektområder, forteller prosjektleder Freddy Austli.

I Jaffna er arbeidet delt inn både geografisk og i sektorer. FORUTs sektorer er vann, sanitæranlegg og innsats for barn, blant annet førskoler. Innsatsen er geografisk konsentrert til til fire områder. Her ser også FORUT en langsiktig tilstedeværelse i gjenoppbygginsfasen. De fire områdene er Inparuddy, Sakkoday, Thumapali East og Manalkadu. Den siste er den største leiren i Jaffna. Her bygger FORUT 15 brønner og to førskoler. I tillegg driver FORUT bygge- og renoveringsarbeid i disse områdene.

Les mer:
Konflikten forsinker hjelpearbeidet i Sri Lanka (04.04.05)
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD