Ny teknologi i folkeopplysningens tjeneste
Mediesenteret i Dakar, Senegals hovedstad, er blitt et anerkjent opplæringssted for unge mennesker som vil lære å skape gode dokumentasjonsfilmer ved hjelp av moderne teknologi. Seks år etter at det ble etablert er senteret er blitt en god skole, noe som blant annet viser seg ved at elevene får jobb etter endt utdannelse.
Mediesenteret: Mediesenteret i Dakar mens filmfestivalen pågår. |
Filmutdanning gir jobb
For å bli tatt opp som elev ved filmutdanningen ved Mediesenteret må studentene være ferdige med videregående skole. Inntaket er basert på en opptaksprøve. De fleste kommer fra Dakar, ettersom skolen ligger her, men det tas også opp elever fra andre deler av landet og fra andre land i Vest-Afrika. Utdanningen varer i ti måneder, og det tas inn tolv elever pr år, seks gutter og seks jenter. Mediesenteret har nå søkt om å bli godkjent som offentlig eksamensinstitusjon og regner med at det vil gå i orden nokså snart.
Studenter: Studenter fra siste kull. |
Filmene som produseres ved Mediesenteret tar for seg temaer som HIV/AIDS, rus, kjønnsproblematikk og så videre. Filmene dubbes for å kunne brukes i mange land. Generatorer som produserer strøm er med på lasset når landsbyer og bygdesamfunn uten elektrisitet besøkes.
Eneste filmteknologiske lærested i Vest-Afrika
Opptak: Studenter i gang med filmopptak |
Rundt 90 % av elevene ved Mediesenteret har fått jobb etter fullført kurs. Noen av dem har riktignok søkt seg ut av landet, men mange har fått jobb i nasjonale selskaper. Folk fra Mediesenteret påstår at senegalsk fjernsyn er blitt bedre etter at det ble ansatt folk fra senteret her, fordi kurset gir så god kompetanse. Engasjementet for god debatt blir dessuten tatt med inn i jobben.
Senteret er ikke bare en skole, men også et samlingssted for folk i bransjen. Mange tidligere elever vender tilbake for å diskutere og ta del i aktivitetene rundt senteret. Mediesenteret er også blitt et kraftsentrum for samfunnsdebatt og ny teknologi.